Kultur & Nöje.

2015-10-23 09:30

Prekärt arbete blir konst

En polsk kvinna försörjer sig inom restaurangbranschen – och gör konst av sina erfarenheter. I Göteborg skapas film om villkoren inom städbranschen. På Arbetets museum i Norrköping samlas nästa vecka verk av elva konstnärer som alla har en sak gemensamt: de vill blottlägga det nya arbetssamhällets villkor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Nästa vecka öppnar utställningen Prekär: om det nya arbetslivets estetik och etik på Arbetets museum i Norrköping. Utställningen sammanför tio konstnärer som på olika sätt, i olika tekniker och medium diskuterar och problematiserar vad det innebär att ha ett arbete idag.

En av kuratorerna och som själv medverkar i utställningen med egna verk är Celie Eklund.

– Vi har ett arbetsliv som har varit under förändring under lång tid och som vi i allt högre utsträckning börjar se konsekvenserna av. Konst har möjlighet att belysa detta på ett sätt som exempelvis en journalist kan ha svårare att göra, säger hon.

”Kulturell klassresa”

De elva konstnärerna i utställningen bär samtliga på egna erfarenheter av arbete. Ett exempel som Celie Eklund lyfter fram är Daria Bogdanskas serier, som grundar sig i konstnärens egna erfarenheter av att flytta till Sverige från Polen och försörja sig inom restaurangbranschen. Ett annat exempel är Anders Rundberg, Homa Badpa och Amanda Petersons videoverk som behandlar villkoren inom städbranschen.

– Vad som gick upp för oss när vi arbetade med utställningen är hur otryggheten har brett ut sig i arbetslivet i dag. Visst, otrygga arbeten har funnits så länge lönearbetet har existerat, men de senaste decennierna har marknadsanpassningen och andra faktorer gjort att otryggheten har accelererat.

Celie Eklund har själv arbetarklassbakgrund, vilket, berättar hon, har färgat hennes eget sätt att se på världen och hennes konst.

– Jag har gjort en kulturell klassresa. För att ta mig fram ekonomiskt har jag lönearbetat vid sidan av. Jag har jobbat med med vård, verkstadsarbete och inom skolan, där det finns en spridd otrygghet som konsekvens av till exempel visstidsanställningar och korttidskontrakt.

Celie Eklund saknar en tydlig klassdiskussion inom bildkonsten i dag.

– Om man är en yrkesverksam konstnär i Sverige har man ofta gått på institution för att komma dit. Där pratas det inte så mycket om klass, och oftast är de som går där från vit, övre medelklass, vilket såklart får konsekvenser. Men detta har det faktiskt börjat pratas om.

 

Fakta

Utställningen Prekär: om det nya arbetslivets estetik och etik öppnar på Arbetets museum i Norrköping den 27 oktober och kommer gå att besöka fram till den 24 januari.

Medverkande konstnärer i utställningen är Kalle Brolin, Ioana Cojocariu, Celie Eklund, Annika Eriksson, Angelica Falkeling, Anna Ihle, Anders Rundberg, Homa Badpa, Amanda Peterson, Marika Troili och Emma Tryti.

Mer information hittar du på www.arbetetsmuseum.se