Kultur & Nöje.

2020-06-23 20:09
 • Av sex svenska filmer med planerad premiär i mars eller april i år har hälften flyttats fram till hösten eller på obestämd tid. Bild: Shutterstock
  Av sex svenska filmer med planerad premiär i mars eller april i år har hälften flyttats fram till hösten eller på obestämd tid. 
 • Jakob Abrahamsson, Nonstop Entertainment. Bild: Karolina Bergström
  Jakob Abrahamsson, Nonstop Entertainment. 
 • Katrina Mathsson, Folkets Bio.  Bild: Karolina Bergström
  Katrina Mathsson, Folkets Bio.
Puffetikett
Dagens ETC

Pandemin slår stenhårt mot filmindustrin – men nischbiografer kan klara sig

Det började med smånotiser om ett nytt virus från Kina. På bara några månader har coronaepidemin helt kastat om spelreglerna för svenska filmdistributörer och biograf­ägare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sedan mars har antalet filmpremiärer på svenska biografer minskat till ett minimum. Många biografer har tvingats slå igen som en följd av förbudet mot folksamlingar med fler än femtio personer, och de som fortfarande är öppna trampar vatten med hjälp av tillfälliga krisstöd. Jacob Abrahamsson är vd för distributionsbolaget Nonstop Entertainment, som också driver biografen Bio Capitol i Stockholm. Här har man tvingats korttidspermittera sina fast anställda och fått säga upp tre provanställda. Biografen har i brist på andra intäkter börjat hyra ut sina mindre salonger till små sällskap, där besökare kan välja att se en film eller ta med sin egen spelkonsol för att spela på stor duk, något som visat sig vara populärt.

– Men just nu är det ingen dans på rosor. Bara lokalhyran är en stor utgiftspost som står och tickar pengar, särskilt för Bio Capitol som öppnade för bara två år sedan och fortfarande har leasingkostnader för dyr teknik. Men vi har ändå valt att ha öppet, dels för att kunna täcka upp i alla fall lite för våra fasta kostnader men också för att göra det vi kan, säger Jakob Abrahamsson.

Uppskjutna premiärer

Nonstop Entertainment har liksom de flesta distributörer valt att förskjuta majoriteten av sina filmpremiärer till hösten. Men man har också lanserat ett nytt premiärkoncept där några filmer släppts både digitalt och på bio samtidigt, och där biografer kan lägga upp en spelare på sin hemsida där man kan hyra filmen och på så sätt ge en del av intäkten till biografen.

– Då kan man också stödja biografer i stället för att de pengarna går till en strömningstjänst. Jag tror att det här greppet kan vara intressant även i en coronafri framtid, för de som av olika skäl inte kan ta sig till en biograf. Jag gissar också på att vi i framtiden kan komma att se ett mer flexibelt visningsfönster, där kvalitetsfilm och dokumentärer kan släppas snabbare eller direkt på vod, men där blockbusters som Marvel–filmer fortfarande kommer dröja med digitalt släpp för att det handlar om så pass stora pengar, säger Jakob Abrahamsson.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Osäkert läge

Katrina Mathsson är ansvarig för distribution och marknads­föring på Folkets Bio, som fungerar både som filmdistributör och som en kedja av tjugo oberoende biografer landet över. Nu står man i princip utan intäkter och all personal är korttidspermitterad. Alla filmpremiärer utom en har skjutits fram på obestämd tid och endast en handfull biografer håller öppet, ”mest symboliskt” som Katrina Mathsson uttrycker det.

– I nuläget vet vi inte alls när de stora biograferna kommer öppna igen, och om och hur vi ska kunna distribuera våra filmer där. Sedan är det jättesvårt att veta hur folk kommer tänka när allt kommer igång igen, och om publiken kommer känna sig bekväm med att sitta trångt bara för att rekommendationerna om distansering upphör, säger Katrina Mathsson.

Ett glapp i produktionen

Liksom Nonstop Entertainment och Bio Capitol har Folkets Bio också fått del av Filminstitutets krisstöd till biografägare och distributörer, men Katrina Mathsson pekar på att det snart kommer att behövas ytterligare stöd för att säkerställa biografbranschens framtid.

– Visst kommer hela biobranschen att komma igång så småningom. Men det kommer att bli ett glapp när det inte kommer så mycket ny film och då det bara kommer handla om överlevnad – och det är där vi måste kunna få stöd för att finnas kvar. Samtidigt så märks det att fler börjar upptäcka den typ av film vi distribuerar, nu när bara kvalitetsfilmbiografer har öppet. Vi är inte styrda av ett bolag med säte i Kina, och det gör också att vi kan synas på ett helt annat sätt, säger Katrina Mathsson, och tillägger:

– Kvalitetsfilmsbiograferna måste uppgraderas till de kulturinstitutioner de är. Film är den konstform som konsumeras mest och av flest, vilket gör att behovet av mångfald i utbudet är livsviktigt. Nu växer sig de globala mediejättarna allt starkare och här måste vi stå emot – annars riskerar vi att få ett mycket enfaldigt utbud.

Tvingas tänka nytt

Jakob Abrahamsson gissar slutligen på att mer nischade biografer kommer gå som vinnare ur det stålbad biografnäringen nu genomgår.

– Självklart hoppas jag att alla biografer kommer att överleva det här. Men jag tror också att nischade biografer som Bio Capitol eller hightech–biografer som Imax kommer få lättare att överleva när krisen är över, jämfört med låt säg en orenoverad multiplexbiograf. Coronakrisen har dessutom fått oss att på allvar fundera på hur vi kan göra saker annorlunda, så på det sättet kan man säga att den har fått en positiv effekt.

Stödpaket

Biografkedjan Filmstaden, som hållit stängt sedan mars, kommer nu efter midsommar öppna utvalda biografer i Stockholm, Malmö och Västerås. Under juli kommer ännu fler biografer öppnas. Man kommer med tanke på smittsäkerheten ha ett tak på max femtio personer per salong.

För de biografer som sökt medel från det stödpaket regeringen lagt för kulturen, som uppgår till 500 miljoner kronor och av vilket Filminstitutet fått i uppdrag att förmedla 50 miljoner kronor, uppgår det beräknade intäktsbortfallet till cirka 120 miljoner kronor.

Det sammanlagda intäktsbortfallet för de distributörer som fått del av samma stöd uppgår till drygt 21 miljoner kronor.

Av sex svenska filmer med planerad premiär i mars eller april i år har hälften flyttats fram till hösten eller på obestämd tid.

Sammanlagt har 242 biograf­ägare fått dela på 33,7 miljoner kronor, och 11 distributörer fått dela på 15,7 miljoner kronor.