Hoppa till innehållet

Corona

Pandemin banar väg för en ny sorts stad: ”Det som inte funkade innan rasar nu”

”I Storbritannien har man gjort en satsning på cykelbanor under coronapandemin. Krisen har hjälpt oss att hitta vår förmåga till handlingskraft”, säger Dan Hallemar till vänster. Till höger podkollegan Håkan Forsell.
”I Storbritannien har man gjort en satsning på cykelbanor under coronapandemin. Krisen har hjälpt oss att hitta vår förmåga till handlingskraft”, säger Dan Hallemar till vänster. Till höger podkollegan Håkan Forsell. Bild: Bild: Hanna Thåström

Dagens ETC.

Effekterna av coronapandemin blottlägger bristerna i städernas struktur och skyndar på omvandlingen till en helt annan sorts stad. ”Det som inte riktigt funkade innan, det rasar nu”, säger Dan Hallemar, en av personerna bakom podcasten Staden.

Det finns en föreställning om att invånarna drabbas av panik för en katastrof slår till mot deras stad. Men det stämmer inte. Istället organiserar man sig. Bygger soppkök, släcker bränder, ordnar samlingsplatser. Det berättar Håkan Forsell och Dan Hallemar, personerna bakom arkitektur- och stadsbyggnadspodden Staden, i ett avsnitt från 2019 som avhandlar just staden och katastrofer. Där tjänar jordbävningen i San Fransisco och bombningen av tyska städer i slutet av andra världskriget som främsta exempel. Men samma mönster går att finna i städerna idag, i coronakrisens spår.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser