Kultur & Nöje.

2020-05-20 12:27
”I Storbritannien har man gjort en satsning på cykelbanor under coronapandemin. Krisen har hjälpt oss att hitta vår förmåga till handlingskraft”, säger Dan Hallemar till vänster. Till höger podkollegan Håkan Forsell.   Bild: Hanna Thåström
”I Storbritannien har man gjort en satsning på cykelbanor under coronapandemin. Krisen har hjälpt oss att hitta vår förmåga till handlingskraft”, säger Dan Hallemar till vänster. Till höger podkollegan Håkan Forsell.
Puffetikett
Dagens ETC

Pandemin banar väg för en ny sorts stad: ”Det som inte funkade innan rasar nu”

Effekterna av coronapandemin blottlägger bristerna i städernas struktur och skyndar på omvandlingen till en helt annan sorts stad.

”Det som inte riktigt funkade innan, det rasar nu”, säger Dan Hallemar, en av personerna bakom podcasten Staden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det finns en föreställning om att invånarna drabbas av panik för en katastrof slår till mot deras stad. Men det stämmer inte. Istället organiserar man sig. Bygger soppkök, släcker bränder, ordnar samlingsplatser. Det berättar Håkan Forsell och Dan Hallemar, personerna bakom arkitektur- och stadsbyggnadspodden Staden, i ett avsnitt från 2019 som avhandlar just staden och katastrofer. Där tjänar jordbävningen i San Fransisco och bombningen av tyska städer i slutet av andra världskriget som främsta exempel. Men samma mönster går att finna i städerna idag, i coronakrisens spår.

– Se på Förklädesfabriken till exempel, och alla liknande exempel på pop up-organisering, säger Håkan Forsell, urbanhistoriker och professor vid Stockholms universitet.

Men det finns en grupp som drabbas av panik när katastrofen träffar en stad.

– Det uppstår en elitpanik. Att de som sitter på kapital i städerna gör allt för att skydda sina investeringar. Man ser en viss grad av det nu. De som bygger nytt och högt, de är självklart stressade, säger Dan Hallemar, kulturskribent och förläggare på Arkitektur förlag.

Inga platser att samlas

När katastrofen slår till blottläggs bristerna i varje enskild stad, menar han. Under 9/11-attentatet blev det tydligt att New York, en stad byggd för strömmar av människor i rörelse, saknade samlingsplatser. Det fanns ingenstans att samlas medan kaoset pågick. Sedan dess har staden fått fler nya parker och samlingsytor än någon annan stad under samma period.

I många städer har airbnb-marknaden, som i vissa städer tagit över hela stadsdelar och slagit sönder den lokala identiteten i områdena, kollapsat i och med restriktionerna under coronaepidemin.

– I Prag har över 3 000 lägenheter frigjorts genom att de som äger airbnb-lägenheter inte kan hyra ut dem till turister längre. Mycket sånt som inte funkade redan innan corona har flutit upp till ytan nu. Det går fort för det överflödiga att försvinna. För i en svår kris behöver man det inte. Och vi blir också mer medvetna om de fundamentala saker som är mycket farligare om det inte fungerar i en stad, som infrastruktur, hälsa och sjukvård, säger Håkan Forsell.

– Innan den här krisen har vi trott att det ekonomiska systemet inte får störas. Staden var kalibrerad mot ett maskineri av finanser, och de basala behoven, bostäder, rekreation, konst, fick stå tillbaka. Katastrofen har satt orättvisorna i blixt­belysning, nu har vi återupptäckt vår förmåga till handlingskraft, säger Dan Hallemar.

Tättbebyggt blir hotfullt

I spåren av att att spanska sjukan, den moderna historiens största pandemi, drabbade Sverige för hundra år sedan, föddes idén om en luftig, ljus och hälsosam stad. Den visionen kommer få ett uppsving nu, spår Dan Hallemar och Håkan Forsell.

– Det här blir spiken i kistan för täthetsidealet. Man kommer inte bygga som Hagastaden i Stockholm framöver, det kommer upplevas som hotfullt, säger Håkan Forsell.

Men den utvecklingen var redan på god väg att hända, menar han.

– Stora städer mådde inte bra före coronakrisen heller. Det var redan en vändning på gång, folk hade redan börjat lämna städerna.

Trädgårdsstaden

Omkring förra sekelskiftet uppstod idén om trädgårds­staden, med små gröna samhällen i anslutning till de stora städerna. Den idén kommer få ett uppsving i spåren av corona, menar Dan Hallemar och Håkan Forsell.

– Peter Eriksson hade faktiskt ett sånt förslag för några år sedan när han var bostads­minister, att man skulle anlägga en trädgårdsstad i Läggesta utanför Stockholm. Han blev hånad för det! Så snabbt har det gått, säger Dan Hallemar.

Allt fler kommer söka sig bort från stadskärnorna, tror båda. De barnfamiljer som flyttat från storstäderna till närliggande landsbygd kommer få sällskap av andra grupper, även de som är yngre.

– Vi kommer se en annan typ av landsbygd. Inte som gröna vågen, utan moderna samhällen utanför städerna, en urbaniserad landsbygd med waldorf­skolor och veganbutiker, spår Dan Hallemar.

Extatiskt i naturen

Samtidigt har banden mellan stad och natur stärks under pandemin.

– Min starkaste coronaupplevelse var i Tyresta nationalpark under påskhelgen. Det var fullt med folk och barnfamiljerna köade på lederna. Jag tänkte ”om jag blir smittad någonstans så kommer det vara här”. Men det fanns också något nästan extatiskt över återupptäckten av naturen. Naturområdena runt städerna är också en del av staden, de har stått och väntat på många av oss, säger Håkan Forsell.

– Det har varit lätt att vara en ignorant urban karaktär fram tills nu. Det är ju också en del av lockelsen med stadsliv och stadsboende: man känner sig oberoende men är egentligen beroende, säger Dan Hallemar.

Podcasten staden

Görs av Håkan Forsell, urbanhistoriker och författare, och Dan Hallemar, redaktör på Arkitektur förlag.

Podden startade i september 2013. Det första avsnittet handlade om Kiruna. Sedan dess har podden avhandlat både enskilda städer och orter, från Stockholmsförorten Bredäng till Moskva, och teman som Staden och ensamheten, Staden och eliten och Staden
– tjuv och polis.

Staden är ett samarbete mellan Sveriges Arkitekter och tidskriften Arkitektur. 

2019 vann podden pris för bästa digitala tidskrift inom fackpress.