Kultur & Nöje.

2019-01-09 16:00
  • Nu ska det byggas  bostäder i det gamla  industriområdet  i Sickla i Stockholm.
    Nu ska det byggas bostäder i det gamla industriområdet i Sickla i Stockholm.
Puffetikett
Dagens ETC

På lördag hålls sista festen på Nobelberget

Efter nästan fyra års klubb- och konsertverksamhet är det dags för Nobelbergets kulturverksamhet i Sickla att packa ihop. Lördagen den 12 januari hålls den sista festen, med begravningsritual och många gäster.

– Vi har bjudit in alla som varit del av verksamheten eller gjort saker här. Arrangörer, artister, konstnärer och personal får uppträda, spela skivor, bygga bar eller ordna eget dansgolv en sista gång innan lokalerna rivs, säger Thea Mårdbrant, operativ chef.

Ska byggas bostäder

Det är ett gammalt industriområde i Sickla, ett par stenkast från Södermalm i Stockholm, som under en övergångsperiod har använts som scen och lokal för kulturaktiviteter av olika slag. Att verksamheten nu läggs ner beror på att alla detalj­planer är klara, och det ska byggas bostäder på området.

Det är delar av de lokaler som tidigare användes av kemiteknikföretaget Akzo Nobel, som har använts för kulturella evenemang.

– De mindre lokalerna som en gång i tiden var Akzo Nobels kontor har vi nyttjat som loger, produktionsytor, personalrum och kontor. De större lokalerna som huserat klubb, festivaler och konserter är en före detta gympasal och lagerlokaler, säger Thea Mårdbrant.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Festivaler och kultur

Nobelberget har haft en handfull egna evenemang per år, bland dem märks bland annat Nobelberget Marknad. I övrigt har lokalerna hyrts av externa arrangörer för klubbar, konserter och andra kulturella aktiviter.

En gemensam nämnare för gruppen som jobbat med driften av verksamheten är att samtliga har tidigare erfarenhet från festival­världen.

– Det har varit bra att vi som jobbat med det här har haft erfarenhet av festivaler, eftersom alla våra arrangemang är så stora att det blir som en hel festival, säger Thea Mårdbrant.

Kulturlivet på Nobelberget inleddes den sista januari 2015, med ett engångsevenemang.

– Det första evenemanget blev så lyckat att ytterligare ett antal evenemang planerades under våren 2015, sedan var tanken att premiären för Nobelberget som konsert- och klubbarena skulle äga rum i början på hösten 2015, säger Thea Mårdbrant.

Transitboende

När verksamheten var på väg att dra igång på allvar kom flyktingvågen, och projektet fick en snabb vändning. Lokalerna blev istället ett tillfälligt transitboende för upp till 400 människor per natt. När Stockholms stad ordande boende på annat håll, så fortsatte planeringen för kulturverksamheten i området.

– Vi fick först ett 1,5 års kontrakt med fastighetsägaren Atrium Ljungbergs. Det kontraktet har sedan förlängts ett antal gånger, säger Thea Mårdbrant.

Välbesökt fest

Biljettförsäljningen till rivningsfesten har pågått en tid och arrangörerna räknar med att ta emot de 2 500 gäster som lokalerna klarar. Utöver ett stort artistuppbåd blir det många andra aktiviteter av olika slag.

– Vi är i full fart med att tömma vårt kontor nu, så att också de rummen kan användas under festen. Vi tar vara på varje litet hörn här. Nya inslag under festen fortsätter att trilla in. Det kommer bland annat att bli en bastu-session som festivalen Gather och What Took you so Long håller i, med badtunna, talks, sång och dans, säger Thea Mårdbrant.

Tiden på Nobelberget går mot sitt absoluta slut, men verksamheten lever vidare på andra håll. Arrangörsgruppen flyttar sin klubb- och konsertverksamhet till Slakthusområdet i Stockholm. När berget blir plats för bostäder så ingår också en fortsatt satsning av kultur, där det ska finnas lokaler.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fyra år på Nobelberget

Nobelbergets kultur: Under fyra år hölls 22 festivaler, 167 konserter, 204 klubbar, 8 marknader med över 500 000 besökare.

Rivningsfesten: Nobelberget, Sickla Industriväg 6

12 januari 2019, 21:00-04:00

Artister: Off the Meds, ShitKid, Henok Achido, Amason, hiphop-artisten Rosh och DJ:n Parallax Deep är några ur det stora uppbådet.