Kultur & Nöje.

2014-01-28 16:27
Att simma hundra meter under vattnet är inte bara en fysisk prestation. Yamina Enedahl berättar att hon också var tvungen att ta kontroll över det mentala och pressa bort alla rädslor och tankar.  Bild: Nadia Enedahl
Att simma hundra meter under vattnet är inte bara en fysisk prestation. Yamina Enedahl berättar att hon också var tvungen att ta kontroll över det mentala och pressa bort alla rädslor och tankar.

På djupt vatten

Yamina Enedahl kan simma över hundra meter under vattenytan på ett andetag. Nu har hon skrivit en bok om utmaningarna på vägen mot världsrekordet i fridykning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Fridykning har tre discipliner: att hålla andan så länge som möjligt under vattnet, att dyka så djupt som möjligt samt att simma så långt som möjligt under vattnet. Det är framför allt i den sistnämnda grenen som Yamina Enedahl har tävlat och även satt ett världsrekord.

– Men det var aldrig rekordet som drev mig. Jag började fridyka efter en semester i Indonesien då jag fick kontakt med en jättestor manta (rocka). Jag märkte då att alla djur kom mycket närmare om man inte hade några tuber som det kommer bubblor ifrån. Det gjorde att jag ville stanna kvar under vattnet så länge som möjligt.

Efter att ha tagit kontakt med några fridykare började hon träna och tävla. Det gick så bra att hon 2003 slog världsrekordet då hon, inför domare, simmade 97 meter under ytan. För att nå dit var hon tvungen att ta kontroll över det mentala och pressa bort alla rädslor och tankar.

– Det är en otroligt mental sport som gör en medveten om hur mycket ens tankar påverkar kroppen. Om man är spänd går det åt mycket mer luft, så det gäller att kunna slappna av.

För fem år sedan slutade Yamina att tävla, men hon dyker fortfarande några gånger i veckan och de flesta semestrarna går till varma ställen med korallrev. När hon jobbade mot sitt världsrekord skrev hon också dagboksanteckningar vilka nu utgör en grund för hennes bok Under ytan – Mentala höjder ur själens djup.

– Den handlar om att övervinna sina mentala hinder, att våga drömma. Jag stötte på många utmaningar på vägen till världsrekordet. Press, förväntningar, begränsningar eller domare som flörtar med en och inte kan ta en avvisning.

Vad hände då?

– Jag hade varit väldigt tydlig och avvisat hans uppvaktning fyra gånger och sen var det han som skulle döma mig när jag försökte slå världsrekord. Då gällde det att koppla bort hans psykningar och hitta en trygghet under vattnet ändå.

Vad har fridykningen gett dig?

– En otrolig plattform för att förstå principerna inom prestationspsykologi. Hur man ska sätta ett mål, vad som krävs för att behålla motivationen och hitta en inre frid. Men även värdet av en gemenskap, när man gör saker tillsammans blir man otroligt mycket starkare.

Yamina Enedahl

Ålder: 34 år.

Bakgrund: Före detta fridykare – nu mental tränare och föreläsare.

Meriter: Slog världsrekordet 2003 då hon simmade 97 meter. Hennes längsta distans är 117 meter, men världsrekordet ligger nu på 182 meter.

Aktuell: Med boken ”Under Ytan – Mentala höjder ur själens djup” samt fotoutställningen ”Under Ytan – Ur själens djup” där kusinen Nadia Enedahl har fotat Yamina när hon dyker. Utställningen visas på Clarion hotel i Stockholm i mars.