Kultur & Nöje.

2019-03-06 16:00
Agnes Ahlsén och Sara Hallonsten vill med det nystartade förlaget Systerkonspirationen ha fokus på kvinnors erfarenheter, men experimentera mellan olika genrer. Bild: Press
Agnes Ahlsén och Sara Hallonsten vill med det nystartade förlaget Systerkonspirationen ha fokus på kvinnors erfarenheter, men experimentera mellan olika genrer.
Puffetikett
Dagens ETC

Om känslomässigt ­arbete i debutbok

För de två väninnorna Sara Hallonsten och Agnes Ahlsén blir det dubbelpremiär när de den 8 mars släpper sin första bok på det egna och nystartade Systerkonspirationen förlag. Ämnet för ”Vem bryr sig – en antologi om känslomässigt arbete” är alla de små men viktiga delar av livet som kvinnor i regel tar huvudansvaret för.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Det handlar om en erfarenhet som vi kände att vi delade med så många andra kvinnor, där vi kände ett behov att sätta namn på det på ett strukturellt plan, säger Agnes Ahlsén.

Sara Hallonsten och Agnes Ahlsén lärde känna varandra när de pluggade litteratur­vetenskap. De delade kärleken till böcker och ville jobba med det, men tyckte att världen inom de existerande förlagen kändes ­hierarkisk, skrämmande och svår att ta sig in i. Sara Hallonsten och Agnes Ahlsén valde att ­istället starta ett eget förlag.

De har nu båda andra jobb och studier vid sidan av, men jobbar för att en dag kunna försörja sig på det egna förlaget.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Känslomässigt arbete

Den första boken släpps nu, den 8 mars, och är även den av egen produktion. Idén till ”Vem bryr sig – en antologi om känslomässigt arbete” kom gradvis, där en viktig punkt var en promenad som de gjorde med några ­kvinnor i anslutning till en midsommarfest.

– Vi kände hur det hängde ihop, hur vi alla delade och kände igen den här upplevelsen från våra kontakter med partners, pappor och manliga vänner, säger Sara Hallonsten.

Upprop i sociala medier

I antologin ringar de in vad de menar med känslomässigt arbete.

– Vi använder begreppet för att försöka ringa in det omsorgs- och relationsarbete som görs vid sidan av andra, mer praktiska dimensioner av det sociala livet. Enkelt uttryckt handlar det om att ägna sin kraft och tid åt att människor runt omkring ska må bra. Det kan vara någonting så enkelt som att känna in, ställa rätt frågor, lyssna, stötta och bekräfta, skriver de.

Efter att ha bestämt sig för att göra en bok i ämnet gick Sara Hallonsten och Agnes Ahlsén ut med ett upprop i sociala medier.  De vände sig också till olika organisationer som arbetar inom områden som på ett eller annat sätt tangerar frågan.

I antologin finns det texter – med allt från dikter till kortare och längre prosastycken – från omkring femtio kvinnor. Till det kommer tecknade serier, skärmdumpar, bilder och annat kringmaterial från ungefär lika många. Det som nu publiceras är kanske hälften av det material som har kommit in.

I det färdiga urvalet finns en bredd i både ålder och spridning i landet. Innehållsmässigt kretsar materialet kring återkommande teman om kvinnor som utför det tysta arbetet med att på olika sätt backa upp och ta hand om männen i sin närhet.

Start för egna förlaget

Antologin blir också startskottet för det egna förlaget, vars inriktning kommer att vara böcker om kvinnors erfarenheter. Inom det fältet vill de båda förläggarna kryssa mellan genrerna.

– Det kan vara roligt och spännande med en genre­löshet, där vi kan experimentera på olika sätt. Det kan ju kanske vara böcker av unga, som riktar sig till äldre. Eller tvärtom böcker som skrivits för äldre där vi försöker nå ut till de unga, säger Agnes Ahlsén.

I september kommer den andra boken ut, ”Black Box” av Shiori Ito. Det är en bok som översätts från japanska, och som handlar om hur författaren chockade sitt hemland när hon gick ut offentligt och berättade om hur hon blev våldtagen av en känd tv-journalist.

Sara Hallonsten

Född: 1988.

Bakgrund: Har studerat litteraturvetenskap och förlagsvetenskap. Arbetar som bibliotekarie på Kulturhuset i Stockholm.

Agnes Ahlsén

Född: 1992.

Bakgrund: Har studerat litteraturvetenskap och genusvetenskap. Arbetar som språkkonsult och som butiksanställd.