Kultur & Nöje.

2018-02-16 13:43
  • ”Jag är en ärad glad debutant som har levt med Mello hela mitt liv”, säger Josefine Glenmark. BILD: Johan Gustavsson
    ”Jag är en ärad glad debutant som har levt med Mello hela mitt liv”, säger Josefine Glenmark.
  • Sigrid Bernsons "Patrick Swayze" är ett av årets bidrag som Josefine Glenmark varit med och skrivit. BILD: Fredrik Sandberg / TT
    Sigrid Bernsons "Patrick Swayze" är ett av årets bidrag som Josefine Glenmark varit med och skrivit.

”Nya tider kommer för musikbranschen”


I helgens melodifestival är det Martin Almgren som får öppna tävlingen med "A bitter lullaby". Bakom bidraget finns Josefin Glenmark. Som ser en förändring svepa genom en mansdominerad bransch:

– Många nya nätverk bildas och många kvinnor vill samarbeta.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det går bra för låtskrivaren Josefin Glenmark. Tillsammans med artisten Peg Parnevik och producenten Erik Lewander skrev hon hitlåten ”Ain't no saint" som blev grammisnominerad i kategorin årets låt 2017. Succén gav Josefin Glenmark en rejäl skjuts i karriären. 

– Alla bitar har fallit på plats och fler har sett att jag kan skriva låtar. Nu har jag otroligt mycket att göra, säger hon. 

Men någon nybörjare är hon inte. Musiken har funnits med hela livet, och hon har bokstavligen vuxit upp med Melodifestivalen. Pappa Bruno Glenmark har medverkat i festivalen totalt nio gånger som låtskrivare, dirigent eller sångare. Kusinerna Karin och Anders Glenmark har deltagit nästan lika många gånger, och mamma Ann-Louise Hanson har rekordet i familjen med 13 sånginsatser i tävlingen.

– Jag tänkte att nu jäklar, nu är det min tur! Sedan skickade jag in 13 bidrag till årets tävling. Och det känns otroligt kul att jag fick med två låtar. Jag är en ärad glad debutant, som har levt med Mello hela mitt liv, säger hon. 

”Riktig smällkaramell”

Men det ligger hårt arbete bakom bidragen. Att bara ha en bra låt räcker inte.

– Jag har försökt att få med bidrag i tävlingen ända sedan 2004, och varje gång som jag inte har lyckats få med ett bidrag så har jag lärt mig något nytt. SVT vill ha rätt artist som sjunger vilket är oerhört svårt. Och de vill ett underhållande nummer. Därför måste hela konceptet vara rätt, säger hon. 

Ett av Josefin Glenmarks bidrag som kom med i år är låten ”Patrick Swayze”, som framförs av Sigrid Bernson.

– Det är en riktig smällkaramell, en glad festlåt och en hyllning till Sigrids dansidol Patrick Swayze, säger hon.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Körar i kulissen

Martin Almgrens låt "A bitter lullaby" som öppnar tävlingen i Malmö är en låt medelsnabbt tempo som flirtar med både pop och country, och som har ett lite djupare budskap. 

– Den handlar om att det finns hopp. Livet är som en bitter vaggvisa. Vackert men inte alltid så enkelt.

Bakom kulisserna i Malmö kommer även Josefin Glenmark att ta ton. 

– Jag körar faktiskt i kulisserna på båda bidragen, det är jättekul säger hon.

För några år sedan arbetade Josefin Glenmark hårt med en egen artistkarriär. Just nu får den stå tillbaka till förmån för låtskrivandet. 

– Jag har inte gett upp den delen, jag älskar att sjunga, det får bara vänta lite till, säger hon.

Mello-Effekt

Av hela 90 upphovsmän är bara 22 stycken kvinnor i årets Melodifestival. Ett faktum som Josefin Glenmark tycker är tråkigt.

– Det är en skev fördelning i hela branschen, där männen har fått mer plats. Fast nya tider kommer. Det finns en enorm kraft nu efter #närmusikentystnar. Många nya nätverk bildas och många kvinnor vill samarbeta. Det kommer att få effekt, säger hon. 

Fakta: Josefin Glenmark om…


… Martin Almgren: Han är verkligen rätt artist för ”A bitter lullaby" och vi har fortsatt att samarbeta med fler låtar till hans album. 
… Sigrid Bernson: Vi har arbetat tillsammans tidigare med hennes låt ”This summer". Från början var den tänkt för Melodifestivalen, men Sigrid ville släppa den tidigare. Låten ”Patrick Swayze” kom till när vi hade några timmar över i studion. 

… Samarbetet med Peg Parnevik: Hon kallar mig för mama Jo. Jag har känt henne sedan hon var nyfödd eftersom Parneviks och Glenmarks umgås och är nära vänner. När vi började samarbeta musikaliskt råkade vi skriva en hitlåt. Det har öppnat många dörrar. Nu har vi tillsammans med Andrej Kamnik och Sigrid Bernson skapat låten ”Patrick Swayze”.

… Bästa Melodifestivalbidraget från släkten: ”Kall som is” med Karin och Anders Glenmark. De sjunger så sjukt bra tillsammans och jag är precis som övriga släkten en stämnördsfantast.