Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Ny vuxenscen på Kulturnatten

Teknis gosskör.
Teknis gosskör.

ETC Örebro

Killkör i kilt, proggvisor och akustisk pop. I kväll fylls Saluhallen i Örebro av musik då hallen för första gången finns med på Kulturnatten.

Killkör i kilt, proggvisor och akustisk pop. I kväll fylls Saluhallen i Örebro av musik då hallen för första gången finns med på Kulturnatten.
   – Det saknades ett utrymme för den vuxna publiken och här tror vi att vi kan beröra alla sinnen, säger Emma Lilja, rockmusikkonsulent på Scenit i Örebro.

Bland ostar, exotiska frukter, nybakt bröd och smaker från världens alla hörn ska akustisk musik ljuda under fredagskvällen. Det är Saluhallen i Örebro som för första gången står för en av scenerna under Kulturnatten.
– Kulturnatten har varit ganska ungdomsinriktad i många år. Men i år finns det något för de allra minsta och upp till pensionärsåldern, säger Emma Lilja som är rockmusikkonsulent på Scenit och en av arrangörerna.
I Saluhallen ska den lite äldre och matintresserade publiken få klassisk gitarr, pop, progg­visor, blues, och lustiga visor från Teknis gosskör.
– Vi har satsat på sådant som vi tror passar i den här lokalen. Vill man ha metal, punk och hardcore ska man gå till Kulturhuset i stället. Här i Salu­hallen är det akustiskt som gäller, säger Emma Lilja.

Indiepop på svenska
En av artisterna som ska spela i Saluhallen heter Adam Von Friesendorff. För många teaterintresserade är han känd från komedin Jumpy som nyligen spelades på Örebro teater. Där var han den struliga tonårs­dotterns pojkvän. I det verkliga livet är han en musiker som spelar akustisk indiepop och sjunger sina egna låtar.
– Jag skriver svenska texter. Jag gillar att fånga olika känslor i samma låt, ofta är det glatt och ledsamt på samma gång, säger han.
Adam Von Friesendorff är inspirerad av Håkan Hellström, Markus Krunegård och Cornelis Vreeswijk när han skriver sin musik, och tonen har fått ett bra gensvar då han gick till region­final i Musik Direkt tidigare i år. Nu hoppas han att spelningen på Kulturnatten ska leda till något mer.
– Ja, man vill ju gärna att det ska leda till något nytt. Men främst spelar jag för att det är kul att beröra folk. Det är en ego boost, sedan vill man gråta när det tar slut, säger han.

Fyra estradpoeter
Förutom den breda musikblandningen satsar arrangörerna för Kulturnatten även på Spoken Word. Fyra estrad­poeter får samsas om en av halvtimmarna på Saluhallens scen.
– Det kommer estradpoeter från både Örebro och Uppsala. Teman kan skifta så det kan bli både känslotungt och humoristiskt, säger Emma Lilja.
Vanligtvis är Saluhallen fylld av folk på fredagar. Och förhoppningen är att de som inte brukar springa runt på olika spelningar under Kulturnatten nu ska stanna upp och ta emot det som erbjuds.
– Vi kände att vi kan bidra med att föra ut musiken till en ny grupp, samtidigt som det skapar en god stämning här, säger Matz Ekman en av initiativtagarna till Saluhallen. Och han tror att Kulturnatten kommer att ge mersmak både när det gäller mat och kultur.
– Vi vill att det händer saker här. Och vi är öppna för fler samarbeten, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln