Hoppa till innehållet

Dokumentär

Ny thriller om tjuvjakt på noshörningar

På många håll krävs specialutbildade anti­tjuvjägarteam som bara jobbar OB-tid för att skydda noshörningarna. ” Det har gjort att många reservat gör sig av med noshörningar, för det är så dyrt att skydda dem”, säger Markus Lutteman.
På många håll krävs specialutbildade anti­tjuvjägarteam som bara jobbar OB-tid för att skydda noshörningarna. ” Det har gjort att många reservat gör sig av med noshörningar, för det är så dyrt att skydda dem”, säger Markus Lutteman. Bild: Bild: Protrack

Dagens ETC

2007 spreds myten om en vietnamesisk minister som lurade cancerdöden med en tonic på noshörningshorn. Sedan dess har jakten på noshörning ökat katastrofalt. Markus Luttemans nya thriller Blodmåne skildrar jakten, pengarna och orsakerna bakom kriget om ett av våra största däggdjur.

”Jag skäms att säga det, men en sådan där flaska fylld med kobror köpte jag på en av mina resor för många år sedan.” Det säger författaren Markus Lutteman när vi kollar in nya miniutställningen En souvenir för livet på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. I montrarna trängs souvenirer och modeattiraljer tillverkade av hotade djur; elfenbensskulpturer, tigerskinn, uppstoppade krokodiler och ormskinnsboots. Och små flaskor fyllda med kobror i formalin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln