Kultur & Nöje.

2019-11-05 14:00
Sedan boken publicerades har Sara Recabarren fått mejl från flera kvinnor som har blivit uteslutna eller som lämnat partiet efter att ha hamnat i konflikt med SD som vill berätta om liknande erfarenheter. Bild: Magnus Liam Karlsson
Sedan boken publicerades har Sara Recabarren fått mejl från flera kvinnor som har blivit uteslutna eller som lämnat partiet efter att ha hamnat i konflikt med SD som vill berätta om liknande erfarenheter.
Puffetikett
Dagens ETC

Ny bok om kvinnorna som lämnade SD

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Utdrag ur ”Insidan, SD-kvinnorna och partiet”

Lena

Under flera veckors tid har Lena inte fått svar på viktiga brev som hon skickat till riksorganisationen. Hon vet vad det betyder. Den som inte får något svar från Stockholm är rökt.

Lena sluter ögonen och tänker att hon skaffat sig mäktiga fiender. Det är inte en enskild händelse som bidragit till att hennes meningsmotståndare vill bli av med henne, utan flera. Hon har själv avsatt kollegor som inte klarat av att utföra sina parlamentariska uppgifter och hon har sagt ifrån när hon blivit utsatt för sexuella trakasserier. Lena ryser av obehag när hon tänker tillbaka på sin värsta fiende i partiet, hur han stirrade på henne på möten och vid ett tillfälle la sin svettiga hand på hennes lår.

”Vad kunde jag ha gjort annorlunda?” tänker Lena och ser mannens ansikte framför sig. 

Kristina Winberg

Kristina Winberg. Bild: Anna Karolina Eriksson/TT
Kristina Winberg.

Just som hon håller på att tappa hoppet plingar det till i mobilen. Hon ser att det är ett mejl från partiets verkställande utskott.

Det är ett protokollsutdrag.

”Verkställande utskottet har fattat beslutet att stänga av Kristina Winberg från hennes medlemskap i partiet samt att stryka henne från partiets EP-vallista.”

Beslutet är fattat samma dag. Det ges ingen närmare förklaring. Kristina läser det korta mejlet igen. Hon känner ett tryck över bröstet. Benen och armarna fungerar inte riktigt som de ska. Hon sätter sig ner och försöker förstå vad som just hänt. Mardrömskänslan hon haft hela dagen tilltar.

Att bli sviken gör ont, men att skiljas från SD är som att bli av med en del av sig själv och sin identitet. Så känner hon, även om hon haft det tufft i partiet.

Julia Kronlid

Julia Kronlid. Bild: Nils Petter Nilsson/TT
Julia Kronlid.

Hon river försiktigt ut en sida ur anteckningsblocket och skriver sitt namn på lappen. Sedan reser hon sig och går diskret framåtböjd fram till presidiet. Hon räcker fram lappen med sitt namn på för att bli uppskriven på talarlistan. Sedan smyger hon tillbaka till sin plats. Många nyfikna ögon följer hennes rörelser i salen. Ingen annan kvinna har varit uppe i talarstolen på hela dagen.

Julia är skakig när hennes namn ropas upp. Hon försöker lugna nerverna genom att tänka att hon faktiskt vet vad hon talar om. Hon har jobbat inom ett biståndsprojekt utomlands i ett och ett halvt år och kan inte sitta tyst när partikamrater raljerar om SIDA.

Maddelen Larsson

När Maddelen får ordet försöker hon berätta om vad hon sett i bok­föringen. En äldre man i rutig stickad tröja stirrar på henne från sidan. Han sitter bara två meter ifrån Maddelen och hans blick får henne att känna sig obehaglig till mods. Maddelen fortsätter att redovisa de felaktigheter som hon sett i bokföringen, men blir avbruten av ett högt vrål. Det är mannen med den rutiga tröjan som skriker:

”Din jävla fitta. Håll käften!”

Maddelen tittar chockat på honom. Varken mötesordföranden eller någon annan reagerar. En känsla av vanmakt sköljer över henne.

”Du ska passa dig, jävla lilla fitta!” skriker mannen.

Maddelen lämnar mötesrummet och går ut i korridoren. Tårarna rinner okontrollerat nerför hennes kinder. Hon känner sig både arg och ledsen.