Djurrätt.

2016-08-23 16:02
Pelle Strindlund och Henrik Wig är författare till boken Djurens Förintelse. Bild: Martin Stenmark
Pelle Strindlund och Henrik Wig är författare till boken Djurens Förintelse.

Ny bok jämför nazismen och djurindustrin

Djurindustrin som en förlängning av Förintelsen? Jämförelsen är inte ny, men nu har en bok kommit ut som går på djupet i frågan. Dagens ETC har intervjuat en av författarna bakom Djurens förintelse.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Slakthus.” ”Vi var som boskap.” ”Bortfösta som kreatur.” ”Som siffror och försöksdjur.”

Åtskilliga överlevare från nazisternas dödsläger har beskrivit sina upplevelser av Förintelsen med hjälp av liknande metaforik. Djurens ställning gentemot människan som språngbräda för att få läsaren att förstå, sätta sig in i hur de kände.

Det gäller Ferenc Göndör, Magda Eggens, Isaac Bashevis Singer. Men också historiker och författare som inte själva upplevt nazismens fasor, som nobelpristagaren JM Coetzee och filosofen Peter Singer.

Och nu också Pelle Strindlund och Henrik Wig, som utkommit med Djurens förintelse – människans nazism mot andra arter.

Deras utgångspunkt är Isaac Bashevis Singers berömda uttalande att i förhållande till djuren är ”alla människor nazister; för djuren är det ett evigt Treblinka”. För att sedan visa över 500 sidor att argumenten nazisterna använde för att mörda judar är identiska med dem vi i dag använder för vårt storskaliga dödande av djur.

– Vårt syfte var inte att provocera. Men vi hittade många och djupgående likheter mellan Förintelsen och dagens djurindustri, säger Henrik Wig, till vardags lärare i filosofi och svenska.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Kränkande mot överlevare

Avsikt eller ej, analogin är inte okontroversiell. Vissa kritiker har hävdat att jämförelsen kränker överlevarna. Andra, som Roberta Kalechofsky, judinna, författare och grundare av organisationen Jews for animal rights, ser parallellerna men hävdar att det inte finns något hat från mänskligt håll mot djuren, inga ideologiska konflikter, att det inte går att jämföra allt lidande rakt av.

– Det finns såklart viktiga skillnader. Syftet är inte att likställa Förintelsen och djuruppfödning. Vi har varit noga med att inte använda mördandet av judar för att belysa mördandet av djur, vilket hade varit att utnyttja offren för Förintelsen. Vi har velat förstå mekanismerna bakom nazismen, hur de motiverade det industriella mördandet och jämfört med hur vi motiverar djurindustrins mördande.

– Många tror att nazister drevs av hat gentemot judar, men de var övertygade om att de gjorde världen en tjänst. Heinrich Himmler sa sig vara stolt över vilken smärtfri och snabb död judarna mötte. Det är samma argument som vi försöker legitimera dödandet av djur med.

Läs vidare på nästa sida: ”Djur känner samma lidande”