Kultur & Nöje.

2014-06-17 19:23
  • Nationalscen har blivit polisanmälda för brott mot varumärkesförordningen.  Bild: Jonathan Möller
    Nationalscen har blivit polisanmälda för brott mot varumärkesförordningen.
  • Jonathan Möller, Liv Pettersson och Amanda Almerén Persson utgör hälften av Nationalscen. I höst sätter de upp en föreställning baserad på Stenen i handen på den starke, av Fredrik Reinfeldt, Schlingmann, Peter Samuelsson och Cecilia Widegren.  Bild: Andrea Wesslén
    Jonathan Möller, Liv Pettersson och Amanda Almerén Persson utgör hälften av Nationalscen. I höst sätter de upp en föreställning baserad på Stenen i handen på den starke, av Fredrik Reinfeldt, Schlingmann, Peter Samuelsson och Cecilia Widegren.

Nu ska Äkta Moderaterna ta över hela Almedalen

Inför EU-valet ställde sig teatergruppen Nationalscen bland valstugorna på Sergels torg i Stockholm som Äkta Moderaterna och citerade Reinfeldts alster Det sovande folket och Stenen i handen på den starke. Nu lämnar de över sina t-shirts och uppmanar alla som vill att fylla Almedalen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

I samband med EU-valet delade de flesta svenska partierna ut häften med information och pratade med väljare vid valstugorna på Sergels torg i Stockholm. Men ett parti var inte som de andra. De hade satt upp ett tält och diskuterade med väljare utifrån de åsikter som uttrycks i Fredrik Reinfelds böcker från det tidiga 90-talet.

Äkta Moderaterna stod det på tröjorna och medlemmarna förklarade för potentiella väljare att de tycker samma saker som statsministern, men vill ha ett tydligare språk. Men egentligen bestod Äkta Moderaterna av medlemmar i teatergruppen Nationalscen.

I grund och botten är det som Nationalscen gör ett konstprojekt, men det är så klart politiskt också, berättar Jonathan Möller, en av medlemmarna i Nationalscen.

– Eftersom det är konst har vi börjat med ett slags under­sökande. Men syftet är också att vi vill få Reinfeldt att diskutera ideologi istället för att bara snacka plånboksfrågor, säger han.

”Ganska häpnadsväckande”

Fyra av medlemmarna i Nationalscen träffades när de var med och gjorde teater av Reinfeldts bok Det sovande folket – som statsministern själv inte vill prata om – i fjol.

– Vi bjöd Fredrik Reinfeldt till premiären trots att vi förstod att han inte skulle komma. Det är lustigt att vår statsministers böcker och ideologi väcker så svalt intresse, egentligen borde han få frågor om sina böcker varje gång någon intervjuar honom.

Kollegan Amanda Almerén Persson håller med och påpekar att böckerna ofta viftas bort som ungdomssynder, trots att han var vuxen när böckerna skrevs – Det sovande folket kom ut 1993, året Reinfeldt fyllde 28. Han var riksdagsledamot och ordförande för Moderata ungdomsförbundet.

– Dessutom är det som står i böckerna väldigt tydligt och konkret ideologiskt sett, några av åsikterna som uttrycks är ganska häpnadsväckande, som att inga bidrag ska ges till dem som lever över svältgränsen.

”Blir lockande med humor”

Nästa pjäs bygger på Stenen i handen på den starke, som Fredrik Reinfeldt skrev tillsammans med Per Schlingmann, Peter Samuelsson och Cecilia Widegren. Det är den boken som inspirerade Äkta Moderaterna-projektet.

– Boken handlar mycket om civil olydnad och politisk terrorism. Boken är riktigt dåligt skriven, så vi har tagit mycket inspiration från teman, berättar Jonathan Möller.

Han menar också att Nationalscen, med Äkta Moderaterna, har skrivit historia.

– Vi är den första teater­grupp som har blivit polis­anmäld av ett regeringsparti i ­Sverige, Stockholmsmoderaterna ­anmälde oss för brott mot varumärkesförordningen.

Att satirisera makten är ett viktigt sätt att kritisera den, säger Nationalscenmedlemmen Liv Pettersson.

– Humor är ett väldigt bra sätt att förstå och ta till sig information. Vi har också upptäckt att det leder till att det vi gör blir mer lockande, det är anledningen till att många har velat delta i våra projekt.

”Äkta moderat – inte ny”

Nu ska Nationalscen lämna Äkta Moderaterna bakom sig för att jobba mer på andra konstverk inför föreställningen som ska sättas upp på teater Alma i september. Men de vill inte att idén ska försvinna.

– Vi tänkte, med varm hand och med stor önskan om att någon annan tar vid, överlämna det här till alla som tycker att det vore kul att vara med och ta över Äkta Moderaterna, säger Möller.

En t-shirt kan beställas till självkostnadspris (170 kronor) från Nationalscens hemsida och de som vill kan få instruktioner om hur en Äkta Moderat beter sig.

– Man går aldrig i konflikt, man älskar Fredrik Reinfeldt, man tycker likadant som Moderaterna, det är det viktiga, bara det att man har en annan retorik. Man vill vara lite mer ärlig, man är äkta moderat, inte ny moderat.

Målet är att, i samband med ett seminarium som Nationalscen håller, fylla Almedalen med äkta moderater. Någonting som har stor polisanmälningspotential, tror Jonathan Möller.

– Så vi hoppas att vi ses i Almedalen. Om inte annat så tror jag att man kan få många nya trevliga kamrater genom Äkta Moderaterna.

Nationalscen

• Bildades i november förra året.

• Har sex fasta medlemmar – fyra av dem träffades när de gjorde teater av Det sovande folket.

• Förutom äkta Moderaterna-installationen har gruppen skrivit Äkta Moderaternas kamplåt, gjort högerbarnteater av ett kapitel ur Stenen i handen på den starke och levererat citat ur boken med hjälp av en megafon i olika delar av Stockholms innerstad.

• Mer information om hur du, som en Äkta Moderat, kan ta över Almedalen finns på www.nationalscen.se.

Relaterade artiklar