Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Nu ökar det politiska trycket på poddtjänsterna

Som svar på kritiken har Spotifys vd Daniel Ek bett om ursäkt och förklarat att man ska vidta fler åtgärder för att minska desinformationen.
Som svar på kritiken har Spotifys vd Daniel Ek bett om ursäkt och förklarat att man ska vidta fler åtgärder för att minska desinformationen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC.

Det har varit ett högt tempo för svenska musik- och ­poddjätten Spotify de senaste veckorna. Bolagets ledning anklagas för att inte göra ­tillräckligt för att stoppa farlig information. Artister har hoppat av, användare ­bojkottar. Och nu sprider sig kritiken till andra plattformar. ”När jättestora konton aktivt sprider desinformation kan vi inte bara ge dom en jättestor propaganda­plattform”, säger folkbildaren Jacob Gudiol.

Musiker, kreatörer, forskare, vårdanställda och anställda på Spotify. Kritiken kommer från flera håll. I januari skrev 270 forskare, läkare och sjuksköterskor ett upprop riktat direkt till Spotify där de kräver att företaget omedelbart tar krafttag för att stoppa missvisande och felaktig information om covid-19. Gruppen skriver att Spotify ”bär skulden” för att konspirationsteorier verkar frodas på plattformen och pekar ut podcasten The Joe Rogan Experience som en av de största bovarna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

00:00 / 00:00