Kultur & Nöje.

2021-02-24 10:05
Negar Josephi berättar själv att hon slutade på Bulletins nyhetsredaktion i december. Bild: Faksimil: Bulletin, Twitter
Negar Josephi berättar själv att hon slutade på Bulletins nyhetsredaktion i december.
Puffetikett
Dagens ETC

Negar Josephi: Därför slutade jag som reporter på Bulletin

Rena plagiat och artiklar utan personlig avsändare. Den nystartade nyhetssajten Bulletin anklagas för att ha tagit lätt på de pressetiska reglerna.

Nu berättar en av de anställda nyhetsreportrarna, Negar Josephi, varför hon i december valde att sluta jobba på nyhetsredaktionen.

Bulletin lanserades med buller och brak i slutet av förra året och har väckt stor uppmärksamhet. I dagarna avslöjade Dagens Nyheter att ett 20-tal av sajtens artiklar är kopierade och plagierade från pressmeddelanden och andra nyhetsmedier. Artiklarna, även de längre texterna, var försedda med den anonyma bylinen ”Nyhetsredaktionen”, något som i pressammanhang bryter mot god sed.

Sajtens nytillträdda chefredaktör, den före detta SvD-ledarskribenten Ivar Arpi, förklarar för DN att de kopierade texterna publicerades av en av Bulletins medarbetare som saknade kunskap om hur rutinerna ser ut kring refererat från andra medier och så kallade rewrites. Han berättar också att personen nu har fått andra arbetsuppgifter.

– Det var fel person som sattes på fel uppgift med fel hjälp från chefs- och redaktörshåll. Sådant kan ske i en omogen organisation i början. Det är inget som har upprepats sedan det upptäcktes, säger han till Dagens Nyheter.

Nu bryter en av tidningens anställda reportrar, Negar Josephi, tystnaden. På Twitter berättar hon att hon valde att sluta som reporter redan efter tre veckor.

”Av flera skäl slutade jag arbeta på Bulletins nyhetsredaktion i december 2020. Jag har inte plagierat några texter och jag kommer inte jobba på den nyhetsredaktionen igen” skriver hon och fortsätter:

”Jag kan inte gå på några detaljer mer än att jag inte var nöjd med nyhetsarbetet samt hur den leddes. Själv är jag fostrad på en av Sveriges bästa nyhetsredaktioner. SR Ekot. Mina krav var helt enkelt mycket högre både när det gäller synen på nyhetsjournalistik och pressetik.”

Negar Josephi är dock fortfarande anställd hos Bulletin för att producera Ivar Arpis podd.

Dagens ETC har varit i kontakt med henne för att kunna ställa ytterligare frågor, men hon har avböjt att medverka.