Hoppa till innehållet

På plats i Frankrike

Franska ministrarna om metoo-böckerna: ”Avgörande”

Camille Kouchners och Vanessa Springoras böcker har avslöjat hur den franska kultureliten under flera år tystat ned pedofila övergrepp och incest. 
Camille Kouchners och Vanessa Springoras böcker har avslöjat hur den franska kultureliten under flera år tystat ned pedofila övergrepp och incest.  Bild: Bild: Francois Mori

Dagens ETC.

Två självbiografiska böcker som avslöjar en romantisering av pedofila övergrepp och incest hos den franska kultureliten har skakat om Frankrike. Tusentals vittnar nu om liknande övergrepp på sociala medier och det franska samhället tvingas se sig själv i spegeln. Böckerna har inspirerat till lagstiftning, men politiska åtgärder riktas fortfarande oftare mot minoriteter än mot majoritetssamhället. Dagens ETC har träffat två ministrar med ansvar i frågorna.

Det franska inrikesministeriet ligger i ett ståtligt palats i centrala Paris. Sedan i somras heter inrikesministern Gérald Darmanin, en av de makthavare som hängdes ut under #metoo-uppropet för att ha missbrukat sin maktposition och krävt sex av en utsatt kvinna i utbyte mot en ”tjänst”. Sprungen ur den ultrakatolska högern har han dessutom uttalat sig kritiskt mot samkönade äktenskap och abort. När han tillsattes vid regeringsombildningen förra sommaren protesterade feminister utanför ministeriet i flera veckor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela hösten

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln