Kommentar / Selma Brodrej.

2021-10-07 18:30
Puffetikett
Dagens ETC

När Foodora levererar kondomer dör mitt hopp om svenskarna

Det fanns något ödmjukt i Sverige som håller på att tas ifrån oss. Och svenskarna utan den ödmjukheten är inte mycket annat än amerikanerna – skamlösa, högmodiga, präglade av en frossande galenskap och en apatisk lättja.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Jag föraktar mänskligheten. Det är känslan som drabbar mig när jag ser Foodoras nya och fruktansvärt vulgära reklam lysa upp i höstmörkret. För nu erbjuder företaget inte bara att leverera hem din flottiga pad thai när du är bakfull – utan även dina kondomer när du, mot förmodan, är på väg att “få till det”. 

Anledningen till att jag skriver mot förmodan är för att jag vill tro att en person som använder en gig-app för att köpa kondomer aldrig får ligga. Men jag har säkert fel och egentligen är det skitsamma. Att jobba som cykelbud hos Foodora är slitsamt, underbetalt och otryggt oavsett om det är mat eller preventivmedel i den neonfärgade ryggsäcken. Men det är något med kondomen som får det att kännas så mycket värre.

Det handlar om ytterligare en förskjutning. I och med Foodora-reklamen har vi tagit ännu ett steg bort från ett hyfsat rättvist Sverige där jämlika individer levde på varierande sätt men ändå hade vissa kulturella vanor och grundläggande sysslor gemensamt. Till exempel att springa ned till affären fem minuter innan den stänger för att köpa 3,5or och kondomer. Istället fortsätter vi förflyttas allt närmare ett herre- och slavsamhälle. Där herren blivit så rik och så lat och att han inte ens förmår att ta sig till butiken längre. Och där konkurrensen blivit så hård och arbetsvillkoren så dåliga att det alltid finns någon som går med på att göra det åt honom för en billig peng.

Jag undrar hur det kunnat bli så och jag tror svaret finns i att vi förlorat den svenska skammen. Den var inte överdriven, utan på en perfekt avvägd nivå så att vi hela tiden höll oss balanserandes på jantelagen. Vi vågade köpa kondomer på snabbköpet, men vi njöt inte av det utan tvärtom. Vi smusslade ned paketet i fickan och lämnade lokalen med blicken i marken. 

Stela och präktiga var vi, men när jag tänker på det i efterhand tror jag att det även handlade om en ömsesidig respekt eller i alla fall en omsorg om människans värdighet. Vi skulle aldrig kommit på den bisarra tanken att betala någon för att köpa och leverera våra kondomer eftersom det 1. Är något vi är fullt kapabla att göra själva. 2. Vore att sätta oss över den vi ber utföra tjänsten och 3. Är genant och olämpligt eftersom sex inte är något vi pratar med främlingar om. 

Det fanns något ödmjukt i Sverige som håller på att tas ifrån oss. Och svenskarna utan den ödmjukheten är inte mycket annat än amerikanerna – skamlösa, högmodiga, präglade av en frossande galenskap och en apatisk lättja. 

Det är där vi kommer hamna om vi låter cykelbud leverera kondomer och då är för tusan till och med en oönskad graviditet att föredra.