Hoppa till innehållet

Initierat

Monstret Cthulhu vägrar dö

En nyöversättning av HP Lovecrafts novell ”Cthulhu vaknar” släpps i dagarna av förlaget Fria Ligan. François Baranger står för illustrationerna.
En nyöversättning av HP Lovecrafts novell ”Cthulhu vaknar” släpps i dagarna av förlaget Fria Ligan. François Baranger står för illustrationerna. Bild: Bild: François Baranger/Fria Ligan

Dagens ETC

HP Lovecraft är en författare vars inflytande på samtidskulturen fullkomligt har exploderat under 2000-talet. I centrum för detta intresse står hans Cthulhu-mytologi, men också hans ”kosmiska ­indifferentism” och hans elliptiska sätt att skriva. Rasmus Landström dyker ner i Lovecrafts ­mardrömslika värld genom den nyöversatta ­novellen ”Cthulhu vaknar”.

När skedde författaren HP Lovecrafts totala genomslag i populärkulturen? Det har jag funderat mycket på de senaste åren. Kanske var det när den tredje grafiska romanen om hans liv publicerades i början av 2010-talet? Eller när Cthulhu dök upp i ”South Park” för första gången? Var det rentav när slutsekvensen i ”Men in Black” visades, då kameran zoomar ut och vi får se hur ett tentakelförsett monster spelar kula med vår galax? Det är en av de mest lovecraftska scener som jag har sett – och den förekom i en barnfilm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln