Kultur & Nöje.

2021-01-14 10:00
”Skogen är sammanflätad med den jag är”, säger Anna Berglund, en av konstnärerna bakom den interaktiva utställningen ”Till minne av skogen”.  Bild: Linduo
”Skogen är sammanflätad med den jag är”, säger Anna Berglund, en av konstnärerna bakom den interaktiva utställningen ”Till minne av skogen”. 
Puffetikett
Dagens ETC

Minnen från skogen efter massakern

En skövling på skogen är ett brott mot människorna. Det budskapet framförs i den nya, interaktiva webbutställningen ”Till minne av skogen”.

– Detta är ett nödrop, säger en av konstnärerna, Anna Berglind.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För några år sen gjorde konstnärsduon LINDUO, som består av Anna Berglind och Rikard Vilhelm Lindell, en workshop på ett kalhygge utanför Rejmyre i Södermanland, där människor fick till uppgift att dela med sig av sina första minnen av skogen.

Resultatet blev över förväntan, säger duons ena hälft, Anna Berglind. Människor från flera generationer hade grävt fram personliga berättelser och anekdoter om sina möten med skogen.

– De delade med sig av fantastiska berättelser! De här berättelserna har blivit en utställning på plats, men vi ville också gå vidare och tänkte: Vad gör man av detta i coronatider?

Interaktiv och rumslig

Materialet blev till slut en webb­utställning där just minnes­berättelserna – som kommer från flera generationer av människor – ges plats. Besökarna kan genom att väga telefonen i handen, eller föra fingret eller musen över skärmen, ta del av minnena samtidigt som en bild av ett kalhygge breder ut sig som ett sår utan kanter och slut.

– Vi ville göra utställningen interaktiv men samtidigt rumslig. Vi ville att det skulle kännas som att man är omsluten av skogen, säger Anna Berglind.

Att duon fokuserar på just skogen bottnar dels i en nära relation till naturen, men också i ett politiskt ställningstagande.

– Skogen är sammanflätad med den jag är. Jag minns när jag bara var några år och lekte bland trädens rötter och byggde bo för skogsvarelser. Jag hade ett träd som jag satt vid och önskade mig saker hos. I sörmländska Lundaskog där jag bor i dag finns nästan ingen skog kvar. Bara lappar. Det går med rasande fart, det är en massaker, säger Anna Berglind.

Varför är utställningen viktig?

– Detta är ett nödrop – både på ett personligt plan och på ett betydligt större. Vi måste börja acceptera naturens rätt att finnas till. Den urskillningslösa skogsavverkningen måste få ett slut. Skogen innebär den bästa lösningen för planetens återhämtning eftersom den binder kol. Den är också viktig för rekreation och som ett andligt rum. Kolla bara hur fullt det är i skogen under corona. Vill du träffa folk ska du gå ut i skogen i dag.

Om utställningen

”Till minne av skogen” är producerad av LINDUO, konstnärsduon Anna Berglind och Rikard Vilhelm Lindell, i samverkan med Skinnskattebergs kommun och Region Västmanland.

Projektet hittas på tillminneavskogen.se.