Kultur & Nöje.

2017-11-30 11:13
BILD: Henrik Montgomery/TT

”Metoo är det  mest fantastiska som jag har varit med om”

Maria-Pia Boëthius har länge varit en av centralfigurerna inom feminismen i Sverige. Ändå var hon inte beredd på den revolution som #metoo har inneburit.

– Plötsligt visade det sig att kvinnor över hela världen var solidariska och vågade göra någonting som ingen generation någonsin tidigare har kunnat göra, säger hon.

I oktober nåddes världen av nyheterna om att Hollywoodproducenten Harvey Weinstein i årtionden hade våldtagit och sexuellt utnyttjat kvinnor han arbetat med. Det satte en sten i rullning och plötsligt engagerade sig kvinnor över hela världen i att berätta om sexuella övergrepp. Genom #metoo spreds och sprids berättelser som visar att nästan alla kvinnor har erfarenhet av att bli sexuellt trakasserade. Sedan dess har det bara fortsatt.

För journalisten, författaren- och feministen Maria-Pia -Boëthius kom hela #metoo--rörelsen som en enormt positiv kraft av kvinnlig frigörelse.

– Det är det mest fantastiska som jag har varit med om, det är strålande. Jag jämför det här med kvinnorna i världen och genom historien, med landstigningen i Normandie. Jag menar det! Det är ett paradigmskifte. En annan metafor som jag hörde är att det är som Berlinmurens fall, säger hon och utvecklar.

– Vem hade för två månader sen kunnat ana #metoo? Det var lika oväntat som Berlinmurens fall. Plötsligt visade det sig att kvinnor över hela världen var solidariska och vågade göra någonting som ingen generation någonsin tidigare har kunnat göra. Därför att då fanns det inget internet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”En revolution utan våld”

Maria-Pia Boëthius berättar att hon förut varit väldigt arg på internet och av människors förslappning, men att hon nu får ta tillbaka det.

– Jag som har varit så arg på nätet, jag garvade ihjäl mig åt mig själv. Här sitter jag och har mina åsikter så plötsligt visar det sig att det också finns någonting helt fantastiskt i det. Det är verkligen, verkligen underbart.

I en artikel i Expressen i förra veckan skrev Maria-Pia Boëthius, som började sin journalistkarriär på tidningen på 70-talet, om hur kvinnor i alla tider har deltagit- i världshistoriens största icke-våldsrevolution: kvinnors frigörelse. Hon skrev om när hon fick göra den första artikeln om våldtäkt i svenska medier 1976 – och att mycket berodde på att kvinnorna på redaktionen under flera år fört en kamp mot gubbvälde och patriarkala strukturer.

– Jag har alltid ansett att kvinnornas frigörelse är den största revolutionen i världshistorien någonsin. Att den har pågått i århundraden och att den praktiskt taget alltid pågår utan våld. Och en revolution utan våld är det största som någonsin funnits.

 

För sent att skjuta ner

Det går inte att ta miste på -Maria-Pia Boëthius glädje över den kvinnokamp som nu utspelar sig i och med #metoo, där kvinnor i alla branscher och överallt delar med sig av sina -erfarenheter. I artikeln i -Expressen skriver hon att ”2017 är dagen D när vi landsteg på den patriarkala kontinenten och trots tung beskjutning tog oss fram. Slaget vid metoo, för att nyttja grabbarnas vokabulär”.

– Självklart kommer de försöka bygga upp den här Berlin-muren igen, de kommer att försöka skjuta ner oss vid Atlantkusten, vid dagen D. Men det är för sent. Det är absolut för sent, säger Maria-Pia Boethius triumferande.

– För varje generation kvinnor som kämpar blir jag jätteglad, jag häpnar över hur de arbetar och vad de lyckas med. Sen blir det tungt igen ett tag och sen finner de på nåt nytt. Jag kommer ihåg när Fittstim kom helt plötsligt och det var helt fantastiskt.

– Men nu tror jag att kvinnor blir starkare än någonsin.

 

”Nu kan jag dö lugn”

Att utländska högerextrema sajter brukar peka på Sverige och påstå att det är det mest jämlika landet i världen och ändå har mest våldtäkter, tycker Maria-Pia Boëthius är intressant i samman-hanget.

– Och allt det där, precis som nu, jag tror att vi har fler metoo-upprop än något annat land, det beror ju på att vi steg för steg har frigjort oss, att vi anmäler våldtäkt mer än några andra.

– I själva verket går vi längst fram. Och det är fullständigt ljuvligt att leva i ett sådant land i de här mörka tiderna.

– Jag har länge haft lust att emigrera för vad vi gör mot flyktingar och så vidare. Jag hade aldrig föreställt mig att jag skulle behöva leva i något sådant. Men så kommer plötsligt den här fantastiska glädjerika frigörelsen.

– Det är strålande. Nu kan jag dö lugn.

Maria-Pia Boëthius

l Född 1947. Är författare, journalist och feministisk debattör. Var länge medarbetare i ETC.

l År 1976 skrev hon boken Skylla sig själv, en debattbok om våldtäkt. Den byggde på det journalistiska arbete om våldtäkter hon gjorde i Expressen samma år. Det var den första tidningen i Sverige som skrev om våldtäkt.

l Skriver just nu på boken ”Vitt och rött – Billies första krig” om hennes mor, Finland och det blodiga inbördeskriget. Den kommer ut i januari