Sexspalt.

2016-02-23 19:00

”Måste vi ha barnvakt för att få till det?”

Varje vecka svarar sexologen Karina Bäckström på läsarfrågor om sex i Dagens ETC:s feministiska och hbtq-vänliga sexspalt.

Fråga: Vi är ett par som fick vårt första barn för omkring nio månader sedan. Vi känner tack och lov fortfarande sug efter att ha sex med varandra, men har så svårt att få till det. Jag blir stressad av att ha sex i samma rum som vårt barn och generellt är jag orolig att barnet skulle råka se eller höra oss.

Sen har min fru blivit känsligare i slidan sen vi fick barn, blir lätt öm och tycker det skaver. Hon ammar inte längre utan slutade när vårt barn var sex månader ungefär.

Hur ska man få ihop det som småbarnsförälder, egentligen? Är det sex när man har barnvakt som gäller?

Jag är inte bekväm att prata med vänner och bekanta om det här och tycker inte våra problem är tillräckligt ”stora” för att behöva gå till en sexterapeut.

 / Hälsningar Småbarnsrookie

Svar: Hej Småbarnsrookie. Kul att höra att ni är peppade på sex med varandra! Det kan absolut vara lite klurigt att få till det efter man fått barn. Det gäller lite att släppa den gamla bilden av hur man hade sex. När det gäller så små barn tänker jag att du inte behöver oroa dig att hen ska se eller höra. Antagligen har hen inte koll på vad det är för ljud som hörs. Men för att sex ska funka behöver man ju känna sig hyfsat bekväm och avslappnad så blir du stressad av sex i samma rum som ert barn kanske ni får experimentera med andra ställen. Bor man väldigt litet kan ju det vara en utmaning. Funkar inte soffan i vardagsrummet så kan ni ha en extra madrass att lägga ut på lämpligt ställe. Man får vara lite mer kreativ och försöka passa på när tillfälle ges istället för att tänka att det måste ske på visst sätt.

När det gäller din frus besvär med slidan undrar jag om hon pratat med en barnmorska om detta? Amning kan göra slemhinnan skörare och mer känslig och för en del håller dessa besvär i sig även efter man slutat amma. Jag tycker att hon bör ta kontakt med en barnmorska för att se att allt är i sin ordning. Ni kan behöva laborera med glidmedel även om ni inte behövt det tidigare. Det finns flera olika sorter, vatten- eller silikonbaserade, som oftast rekommenderas då de fungerar ihop med kondom, samt oljebaserade. Min erfarenhet är att man kan behöva testa sig fram och se vilket som passar bäst. Ibland kan man behöva kombinera olika sorter för att få till rätt känsla. Då hon är känslig i slemhinnan tycker jag ni ska använda glidmedel direkt när ni börjar ha sex under en period, och inte vänta och se om det skaver.

Läs också tidigare sexspalter:

”Hur undviker jag att göra någon illa?”

”Han kommer efter 30 sekunder – vad ska vi göra?”

”Sex är väldigt ångestladdat för mig – hur får man hjälp?”

”Vad kan jag göra för att avdramatisera sexet och få henne att slappna av?”

”Jag vill verkligen kunna vara i stunden och få orgasmer”

”Jag har svårt att inte komma om jag inte kopplar bort tankarna från nuet”

”Jag kommer fyra gånger oftare än han gör. Det stressar mig.”

”Mina bröstvårtor är känsliga och okänsliga samtidigt”

”Kan inte komma om jag inte fantiserar samtidigt”

”Efter tio år och två barn har min man och jag inte sex alls”

”Går det att öva upp förmågan att dra ut lite på det roliga?”

”Knepigt med piller som ska öka kvinnors sexlust”

”Hur och när pratar man bäst med sitt barn om sex på ett normkritiskt sätt?”

”Varför kräver inte alla vettiga män ett vettigt p-medel?”

”Vad gör sexpillren egentligen med kroppen?”

”Jag tycker snippa låter så fånigt och tillgjort”

”Hur mycket styrs sexet av mannens utlösning?”

”Blir så ledsen. Vill ju inte sluta med sex!”

Har du också frågor om sex? Mejla på sexspalten@etc.se