Kultur & Nöje.

2020-09-11 16:04
  • Bild: Frida Hedberg/TT
  • Bild: TV4/Cmore
  • Polisens beslag 1986. Foto: TT/Polisen
    Polisens beslag 1986.
Puffetikett
Dagens ETC

Maskeradligan lurade hela Sverige: ”Fräcka som tusan”

Utklädda till poliser, elektriker eller vägarbetare kunde Maskerad­ligan utan misstankar utföra grova rån. Nu kommer dokumentärserien i TV4 om den ­ökända gruppens kupper.

”Det var något som inte stämde. Vi var ju först på plats?” säger den före detta polisen Tomas Hult, som klev rätt in i en av ligans första tillslag.

Ligaledaren Mats Rimdahl spåddes en lysande karriär som yrkesbefäl inom det militära, men fick sparken som officer. Några år senare drog han istället på sig polisuniform och började göra grova rån tillsammans med sina fyra kumpaner.

Gruppen döptes till Maskeradligan eftersom de utförde kupperna utklädda till yrkesmän som elektriker, snöskottare eller poliser. Det gick så lätt. Vid sju tillslag kom de sammanlagt över cirka fem miljoner kronor.

– Folk gjorde som man sa utan problem. Man blev förvånad över hur enkelt det där var, berättar ligamedlemmen ”Axel” i TV4:s nya dokumentärserie ”Maskeradligan”.

Märklig incident

Polisen Tomas Hult arbetade som ordningspatrull under ett av ligans första utklädda rån. En tidig septembermorgon 1985 kom ett överfallslarm från en stängd Konsumbutik i Södertälje. På plats hittade Tomas Hult och hans kollega två bakbundna butiksanställda som hävdade att de blivit rånade av polisen. Det lät märkligt.

Ännu konstigare blev det när en rökande man hojtade från sin balkong: ”Letar du efter kollegorna? De parkerade sin polisbil här, men har åkt för länge sedan”.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Det var något som inte stämde. Vi var ju först på plats? säger Tomas Hult.

Snart föll bitarna på plats: Någon hade utgett sig för att vara polis, iförd uniform och med riktig polisbil.

”Fikade i stulen uniform”

Uniformerna kom från ett inbrott på polisens lokaler i Ågesta. Polisbilen var inlämnad på reparation när en ligamedlem – iförd polisuniform - lurade bilföretaget att lämna ut den.

– Han klev in på verkstaden och hävdade att det saknades fordon till en stor kommendering. Sedan satt han och fikade i receptionen i sin stulna polisuniform och väntade på nycklarna till polisbilen, berättar Tomas Hult.

Vid sitt största tillslag genomförde Maskeradligan ett rån mot en värdetransport i Enskede i Stockholm. De var då utklädda till poliser och fick med sig ett byte på 3,6 miljoner kronor, vilket gjorde det till dåtidens största rån i Sverige.

Tricket att klä ut sig till yrkesmän, varför fungerade det så bra?

– Deras signum var att de var fräcka som tusan, och uniformerna gjorde att de smälte in. När det kommer en person i polisuniform så ifrågasätter du ju inte om det är en riktig polis. Du blir lurad, säger Tomas Hult.

Varför var Maskeradligan så svåra att fånga?

– För att de var intelligenta människor. De skulle lika gärna kunnat bli företagsledare eller framgångsrika på ett lagligt sätt, men i det kriminella fanns förmodligen något som kittlade. I ligan fanns minst två hjärnor som triggade varandra att hela tiden prova nya saker.

När brottslingarna till slut greps år 1986 hade Maskeradligan hunnit med åtta väpnade rån, många stölder, bedrägerier och förfalskningar.

Maskeradligan

Ny dokumentärserie med premiär 15 september i TV4.

Här får en av ligamedlemmarna berätta sin historia. Dessutom medverkar personer som på ett eller annat sätt kom i kontakt med ligan när det begav sig.