Kultur & Nöje.

2018-11-08 16:00
Maryse Condé kommer till Stockholm den  1 december för att ta emot priset.  Bild: Eric Fougere/Corbis/TT
Maryse Condé kommer till Stockholm den 1 december för att ta emot priset.
Puffetikett
Dagens ETC

Maryse Condé: ”Priset gör mig mycket stolt”

För Maryse Condé, 81 år, kom beskedet att hon tilldelats Den nya akademiens litteraturpris som en total överraskning.

”Jag är en kvinna som kommer från ett litet land. Det är då inget man väntar sig, att få den här typen av pris", säger hon.

Maryse Condé kommer till Stockholm den 1 december, för att ta emot priset. Det är en resa hon ser fram emot.

– Jag har varit i Sverige tre eller fyra gånger, i samband med att mina böcker har getts ut. Stockholm är en stad som jag tycker mycket om. Det är fint med en huvudstad som är så liten och kompakt och med så mycket vatten kring, säger hon.

Romanen ”Färden genom mangroven”, som blir Dagens ETC:s nya bokföljetong, utspelar sig på Guadeloupe, det lilla örike som Maryse Condé kommer från. Hon växte upp som äldst av åtta syskon. Hon var ett läsande barn som redan i tioårsåldern började drömma om att bli författare.

Som 16-åring for hon till Paris för att studera. Hon blev kvar i landet, där hon träffade sin första make. Flyttlassen har sedan blivit många för författarinnan från Karibien. Maryse Condé flyttade med sin man till Elfenbenskusten. Efter skilsmässan flyttade hon ensam till Ghana. Efter det har hon flyttat flera gånger mellan Paris, där hon bor nu, sitt gamla hemland och USA.Varför hon flyttade så långt och ofta har hon inget säkert svar på.

– Jag har nog letat efter något. Vad vet jag inte, säger hon.

En annan öbo

Guadeloupe är ett örike i Karibien, med en befolkning på lite drygt 400 000. Trots sin litenhet har landet en gång tidigare fått fram en författare som fått Nobelpriset i litteratur.

Det var 1960 och pristagaren, som då mottog det riktiga Nobelpriset, var Alexis Léger som publicerade sina verk under namnet Saint-John Perse. Att årets alternativa pris, där pristagaren röstats fram av bokläsare från hela världen, har hamnat hos ännu en öbo kan synas som märkligt.

– Det finns i landet en tradition av att man vill uttrycka mycket av sina känslor i ord, säger Maryse Condé, som en möjlig förklaring.

Pristagaren åker först till Stockholm för att vara med i ceremonin. Efter det väntar en resa till Guadeloupe för att fira jul.

– Det är många där som blivit glada för min skull, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Maryse Condé

Född: 11 februari 1937

Yrke: Doktorerade på en avhandling om Antillernas ­litteratur. Debuterade 1976 och har sedan dess skrivit en rad romaner, som har funnit läsare världen över. Sex av hennes romaner är översatta till svenska.

Aktuell: Är mottagaren av det litteraturpris som sammanslutningen ”Den nya akademien” tog intiativ till, sedan årets Nobel­pris i litteratur ställdes in.