#Räknaryggar.

2015-08-07 14:00
Många är nedslående över ett övervägande resultat av manliga författare i bokhyllan. Bild: Pontus Lundahl/TT
Många är nedslående över ett övervägande resultat av manliga författare i bokhyllan.

Många antar uppmaningen att #räknaryggar

Hur står det till med jämställdheten i bokhyllan egentligen? Dagens ETC:s nyhetschef Anna-Maria Carnhedes uppmaning om att #räknaryggar sprider sig. I sociala medier delar många med sig av bilder på sina räknade bokhyllor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

En av dem som räknat är Martin Halldin, förlagschef på Bokförlaget ETC. Hans resultat? 292 män och 304 kvinnor. Många är däremot nedslående över ett övervägande resultat av manliga författare i bokhyllan:

”Värre med jämställdhet än jag trott i bokhyllan. 30% kvinnor och 70% män” skriver till exempel Jonas Santesson på Twitter och Elisabeth Brännvall twittrar:

”Fick det till 36% böcker av kvinnor i mina bokhyllor. Kanske inte helt oväntat men ändå en ögonöppnare #räknaryggar.”

Sydsvenskans blogg Nord och Francke har plockat upp Dagens ETC:s uppmaning och undrar om den jämställda bokhyllan finns. De menar att om man inte aktivt tänker efter är det absolut lättast att välja män och skriver:

”Är detta viktigt, då? Tja, om man läser, åtminstone delvis, för att bli en visare människa så kan det ju vara klokt att ta del av olika perspektiv. Mer behöver egentligen inte sägas om det.”

”Väcker många tankar”

Nu börjar även kvinnodominerade eller jämställda bokhyllor trilla in. På Instagram är det flera som lägger upp bilder på bokhyllor med övervägande kvinnliga författare.

”Min bokhylla domineras av kvinns. 122 st böcker skrivna av män. Däremot äger jag ingen bok skriven av en transperson, vilket måste åtgärdas” skriver användaren Patriarkatetochjag och egaliasdotter skriver:

”164 kvinnor (varav en transperson), 149 män. Spännande att se i sin hylla hur det ser ut, väcker många tankar.”