Kultur & Nöje.

2021-04-24 15:20
Press. Shutterstock.
Puffetikett
Dagens ETC

Lockande läsning för små och stora barn

Sorg, glitter, fakta om kropp, tankar om tid och om att börja högstadiet samtidigt som klimatet måste räddas. Det är några av de teman som finns i vårens utbud av barn- och ungdomsböcker. Dagens ETC spanar efter nya läsupplevelser för små och stora barn.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

0–3 år

Konrad klär på sig

Åsa Mendel-Hartvig och Caroline Östlund

Det är dags att klä på sig men Konrad, som älskar glitter, har egna idéer om vad. Mamma säger regnkläder men Konrad är mer inne på baddräkt, mantel och piratmössa.
Det här är den femte delen i serien om Konrad, där genomgåendet temat är rätten att få vara som man vill.

Olika förlag. 15 april.

Sov nu Sickan

Sofia Rådström

En rimmad berättelse om pappa som försöker lägga Sickan, men där rollerna byts och barnet försöker få pappa i säng. Det är fjärde boken om Sickan som skildras könsneutralt.

BonnierCarlsen. 29 april.

3–6 år

Min mamma är snabbare än din

Emma Virke och Joanna Hellgren.

Två prisbelönta illustratörer och författare i samarbete. Förlaget utlovar en fartfylld och spännande bok om två barn som fantiserar kring vems mamma som kommer hämta först.

Lilla Piratförlaget. 20 april.

Det var en gång och blir så mycket mer

Johanna Schaible

Den schweiziska boken, som fick pris på en bokmässa och kommer ut på nio olika språk samtidigt, handlar om tiden och ska förmedla både tanke och känsla.

Lilla Piratförlaget. 27 april.

Bak och fram. Om kroppen

Anna Fiske

Allt ett barn behöver veta om kroppar, att de ser olika ut, att det finns unga och gamla, att det växer hår på vissa ställen men inte på andra. Bokens budskap är allas rätt att bestämma över den egna kroppen, och om hur och var man vill att andra tar på en. Anna Fiske har tidigare gett ut ”Göra barn. Så går det till”.

Natur & kultur. 7 maj.

6–9 år

En duktig hund trampar ny mark

Meg Rosoff.

När något går på tok i familjen Peachey är det den kloka hunden McTavish som räddar situationen. I den fjärde boken i serien ska familjen flytta och barnen måste byta skola.

Meg Rosoff, från USA men verksam i London, var 2016 års Alma-pristagare.

Lilla Piratförlaget. 6 april.

Otur på en onsdag

Emelie Andrén och Veronica Ljunglöf

Vardagsnära spänning i en lättläst kapitelbok för nybörjarläsare, om Hugo och hans vän Vilma. Tidigare böcker i serien är ”Mystiskt på en måndag” och ”Typiskt på en tisdag”.

Rabén & Sjögren. 9 april.

Gosedjursfesten

Elin Johansson och Hanna Granlund.

I förskoleklassen är Frassen den enda som har missat att ta med sig ett gosedjur till festen men en rådig fröken räddar situationen.

Rabén & Sjögren. 16 april.

Skrattar sist

Emil Gunér

Del två i serien om Paola Persson Peroni, en flicka med udda intressen och stort intresse för ord. Serien inleddes med ”Allas vän”, en berättelse med mycket värme om samspelet mellan människor där Paolas intresse för ord präglade språket på ett finurligt sätt.

Natur och kultur. 23 april.

9–12 år

För att vi hör ihop

Klara Krantz

Författaren har i tidigare romaner skildrat tonåringar som känner sig udda och ensamma. Hennes nya roman handlar om sorgen efter en vän och om hur man kan gå vidare.

Alfabeta. 14 april.

Gips

Anna Woltz

En rafflande historia om att vara tolv år, ha nyskilda föräldrar, en nyskadad syster och kastas in i en rad nya möten och händelser.

I Anna Woltz andra roman på svenska dras man snabbt in i en berättelse som är laddad med starka känslor och ett par nypor humor.

Lilla Piratförlaget. 30 april.

Det är aldrig för sent

Elin Ek

Fortsättning på serien om Athena och Rädda Jorden-klubben. Här börjar hon i sjunde klass. Fakta och ett bra språk bakas in i böckerna om Athena på ett underhållande sätt.

BonnierCarlsen. 16 april.

Tjuvdrottningen

Johan Rundberg

Andra delen i serien Månvind & Hoff, om barn på samhällets botten i Stockholm. Året är 1881. Två föräldralösa barnhusbarn är i fara och huvudpersonen Mika dras in i en serie livsfarliga händelser.

Första delen, ”Nattkorpen”, är spännande med bra miljöskildringar och kaxiga flickporträtt. Men skildringen av 1800-talets utsatta barn är också bitvis otäck.

Natur & kultur. 14 maj.

12–15 år

Skiter i

Hanna de Canesie

Hon debuterade med ”Helt seriöst”, en psykologiskt laddad bladvändare om att vara kille, 15 år och hamna i skottlinjen mellan vad man känner är rätt och fel och vad grupptrycket i kompisgänget säger.

Nu kommer ”Skiter i” som ska handla om klass, kön och kärlek.

Natur & Kultur. 23 april.

Mina fem regler för livet

Conny Palmkvist

En av vinnarna i förlagets stora manustävling. Om en antihjälte som blivit hårt mobbad i skolan.

BonnierCarlsen. 2 maj.