Kultur & Nöje.

2021-05-26 19:00
Puffetikett
Dagens ETC

Lista: Skugge är inte ensam – här är 10 recensioner som tagit hus i helvete

Linda Skugges recension av Kristina Sandbergs roman har väckt starka känslor på kultursidorna. Men hon är långt ifrån ensam om att ha dragit igång kulturdebatter med sin kritik.

Dagens ETC listar några recensioner som skapat rabalder.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

1. Jane Magnusson och ”Nyhetsankorna”

Året är 2009 och ”Nyhetsankorna” är en brunchföreställning på Berns i Stockholm. TV4-profilerna Peppe Eng, Malou von Sivers, Lennart Ekdal och Elisabet Höglund finns i ensemblen. Efter Jane Magnussons recension i DN hoppar samtliga av – före premiären.

Ett utdrag:

”Malou von Sivers, [iförd] stora byxor, keps och halskedjor, rappar sig igenom de tveklöst mest pinsamma fem minuterna jag upplevt i hela mitt 41-åriga liv. [...] Nyhetsankorna saknar [...] talang, humor, musikalitet, självdistans, scennärvaro, repetitioner, passion, smak, stil, klass och framför allt en broms. Varför tog de inte död på det här för länge sedan, exempelvis vid första repetitionen”.

2. Skugge och Ranelids läppglans

2003 ges Björn Ranelids ”Kvinnan är det första könet” ut. Linda Skugge, då 38 år, skriver en recension i Expressen vars inledning går till historien och som Ranelid tar illa vid sig av:

”Jag var på samma författarfest som Björn Ranelid en gång. Han satt där med sitt blonda lockiga hår, helt orörlig i en stel pose. Han var brunbränd, renrakad på armarna, iklädd ett LINNE och läppglans".

3. Kristian Lundbergs klavertramp

Året är 2006 och Kristian Lundberg skickar, vad han senare ska uppge vara fel version av en samlingsrecension till Helsingborgs Dagblad, en text som visar sig innehålla en sågning av en icke utgiven bok av Britt-Marie Mattson. Lundberg ber om ursäkt, men får kicken. Vilket leder honom till det jobb i hamnen som blir grunden för kritikerrosade romanen Yarden.

4. Ramqvist vs Lundell

1999 skriver Karolina Ramqvist i en recension att Ulf Lundells ”Best of” känns som en "coffee-table mässig livsstilskatalog att masturbera över". Lundell skriver ett svar, sedermera förevigat i boken ”Fittstim”:

”Lilla gumman! Hur är det fatt? Har du alldeles kissat på dig den här gången? (…) Har sommaren inte riktigt börjat för dig ännu eller vad är det? Jag föreslår att du går ut i världen och ger lite kärlek så kanske du får en pyts du också. Saknas pojkvän? Du får ta och lugna ner dej.”

5. Kringlan Svenssons raseri mot Åsa Linderborg

Det hela börjar med en ganska beskedlig recension i Aftonbladet 2015, av Viktor Malm, som varken hyllar eller sågar Kristoffer Svensson och Nanna Johanssons bok ”Omänniskor”. Men något slår slint i Kringlan som i en podd hotar att våldta och mörda Åsa Linderborg. I morgonpasset i P3 ber han senare om ursäkt och säger att han var full.

6. Bergman nitade Jahnsson

Bengt Jahnsson var 1964 en respekterad men omdiskuterad scenkritiker i Dagens Nyheter. Efter att ha sågat Ingmar Bergmans alster i en text får han en smäll på käften av stjärnregissören på DN-redaktionen. Bergman döms till 5000 kronor i böter.

7. Keith Richards surar

Stones-konserten på Ullevi i augusti 2007 blir inte väl bemött av kritikerna. Detta irriterar gitarristen Keith Richards så pass att han tar sats och formulerar ett argt brev där han går till attack mot kritikerna i Aftonbladet och Expressen: ”Skriv sanningen. Det var en bra show”, skriver han bland annat.

8. Strage och Petter

1998 publicerar DN en kritisk recension av rapparen Petters debutplatta. Recensenten Fredrik Strage skriver bland annat att den består av julklappsrim om Södermalm  – varpå Petter låter Strage vara med i en video där recensenten blir fastkedjad i betong och dumpad i Värtahamnen. 17 år sedan görs ytterligare en video, ”Hämnden”, där Strage beställer ett mord på Petter och där den senare skämtar om sin egen trygga bakgrund.

9. Croneman blir portad

1994 sågar Johan Croneman filmen ”Lust” i Nöjesguiden: ”Samtliga skådespelare har sin sämsta dag på evigheter, manuset är ett utomordentligt skämt, regissören har inte en aning om vad han pysslar med; absolut samtliga gör bort sig.” Enligt legenden blir recensenten portad från vissa pressvisningar efter yxhugget.

10. Colin Nutley: Mobbning!

Colin Nutley älskas sannerligen inte av kritikerna. Men kanske är det hans film "Angel" (2008) som blivit mest sågad. Kritiken får i alla fall regissören att beskylla Kultursverige för mobbning. Hans fru och ofta anlitade skådespelerska Helena Bergström deltar också i SVT Debatt för att försvara honom.