Kultur & Nöje.

2016-12-17 15:00
 • 69.
  69.
 • 74.
  74.
 • 76.
  76.
 • 77.
  77.
 • 173.
  173.
 • 267.
  267.
 • 271.
  271.
 • 273.
  273.
 • 280.
  280.
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

LISTA: 301 tips för bättre sex

På Twitter kallar sig sexologen Tanja Suhinina för psykologsveriges Rihanna och vårdcentralens Dominique Francon. Här är hennes sexguide i 301 tweets.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1. Fundera på när du har haft Ett Stycke Lyckat Genomfört Sex. Jakten på att checka av ESLGS hindrar dig nog från att ha mer bra sex.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


2. Var oftare sexuell på olika sätt som efteråt kan väcka frågan "Alltså, hade vi sex eller inte? Var det sex-sex eller...?"

3. Sex som bryts i förtid är när grannarna ringer på, typ. Om du bryter för att du inte längre vill så är det inte i förtid.

4. Apropå 3 – som kvinna i heterosex – testa att avsluta när du är klar, oavsett om partnern har kommit. Som omväxling.

5. Också kvinna i heterosex – låt mannen ta ansvar för egen orgasm genom att till exempel ta på sig själv medan han slickar dig.

6. Seriöst, alla, sluta lev som om tipset "man kan ta på sig själv under sex" bara gäller folk med fitta.

7. Föreställ er hur ni hade känt er i vanliga situationer som ni hamnar i. Typ heteroman – hur bekväm är du med att svanka inför partner?

8. Nä, seriöst, om din partner tycker något är obekvämt eller blir självmedveten, tänk ett varv på hur du hade känt det. Sannolikt samma.

9. Det man blir avtänd på väger i sex tyngre än det man tänder på. Generellt. Bra grej att vara medveten om.

10. Apropå tända och avtända. Det är två olika skalor och inte samma. Typ som broms och gas på bil. Dual Control Model heter det.

11. För optimalt sexytime ska man alltså tillföra det som är tändande OCH ta bort det som är avtändande.

12. Att försöka hotta upp sexlivet med att aktivera enbart tändning eller avtändning lär bara leda till frustration. Tänk båda!

13. Nu när du tänker båda – passa på att anteckna så du kan kommunicera det till andra vid behov. Fyll på när du kommer på mer. Gör en tumblr.

14. "Gasen" och "bromsen" är olika känsliga hos olika personer, det verkar vara rätt stabilt genom livet, utom i början av relation.

15. Det är därför man ofta har matchande sexlust i början. Kan vara bra att tidigt snacka om "hur brukar du vilja ha det i längre relation?".

16. Ok, nog om gas och broms. Du med fitta – pro tip! Bli slickad stående. Kul powerställning och svårt att missa klittan!

17. Oregelbundna föremål (som flera fingrar eller vikt menskopp) upplevs i fittan större än motsvarande runt föremål.

1.8 Rätt bra sätt att tänka kring att slicka är att man gör typ exakt samma grejer som när man hånglar. Från fjäderlätta pussar till tungan i.

19. Och apropå det så vinner man mycket på att variera sitt hångelgame. Pussa, bit, smaka, tunga, tänder, läpparna för sig. Som att slicka!

20. Om man rör vid ett område på samma sätt ett tag blir det avtrubbat. MEN det är olika nerver som känner av beröring, tryck och temperatur.

21. Därför är det bra att variera typ av beröring. Ofta tänker man såklart att man kan börja lätt och sedan öka intensiteten.

22. Men det är ju olika nerver för tryck och beröring. Testa att först trycka rätt hårt (typ runka med fast hand) och sedan fjäderlätt. BOOM

23. Temperatur kan man ju också leka med. Till exempel att värma munnen med te och sedan ta partnerns kön i munnen.

24. Om du beter dig som om något är äckligt, gå inte att tro att din partner ska automatiskt tycka det är fräscht. #sperma Också – om du behandlar din partners kropp som äcklig bli inte förvånad om den blir självmedveten och undviker vissa grejer.

25. Att kroppen är upphetsad, att man har lust, och att man vill ha sex är tre olika saker som ej bör blandas ihop.

26. Stånd/lubrikation är lite som reflexer, och att de händer betyder inte att man är kåt. Bra att veta vid övergrepp.

27. Att man har lust och är våt betyder inte att man VILL ha sex, som till exempel om man är tänd på sin monokilles bästa vän.

28. Såklart också – om kroppen inte hänger med så betyder det inte att man inte är kåt och villig. Ibland är viljan stark men köttet svagt.

29. Bra för övrigt att även skilja på kroppskåthet som att beröring känns sexigt och kyssar känns sköna, och ren genitalieupphetsning.

30. Om kroppen är kåt men skrevet inte hänger med så kan man ha massa sex ändå, det vet man för att man har läst mig ranta i de tidiga punkterna av programmet.

31. Om man vill ha bättre sex behöver man ofta planera sex. För sex kräver tid och rätt omständigheter.

32. Ofta så har man en idé om att sex när det var bra hände spontant. Det är ju oftast inte sant.

33. I början av relation är det ju typ det enda man gör. Väljer fina underkläder. Skapar sexig stämning hemma. Lägger ner tid. Sms-flirtar.

34. När sex "bara funkar" tar man kanske på varandra i förbifarten och bygger upp stämning, ger varandra tid när man ordentligt pigg och ostressad.

35. När man pratar om att "planera sex" är det alltså inte nödvändigtvis som i "tisdagar 21.00–22:30".

36. Man behöver däremot kanske (åter)skapa rutiner som avaktiverar bromsarna och trycker ner gasen.

37. Pro tip! Om man istället för att sträva efter ESLGS satsar på att vara sexuell på något sätt så är risken att misslyckas med planerat sex lägre.

38. Som med mycket annat också så är sex en grej som man kan börja göra först och väcka känslan (kåtheten/lusten), istället för att vänta på känslan.

39. Det är faktiskt HELT normalt att ha reaktiv lust, det vill säga att man sällan är kåt bara spontant, men att man kommer igång i sexuella situationer.

40. Spontan lust framställs ofta som idealet. Men fördel med reaktiv lust – man slipper vara kåt utan att kunna få sex med detsamma!

41. Att nån väckt lust i en betyder dock såklart inte att man nödvändigtvis vill ha sex. Se punkt 25 om upphetsning, lust och vilja.

42. Bra tankeövning kring sexualiteten – hur hade ditt sexliv sett ut om orgasm inte fanns som koncept? Skulle du ligga alls? Bättre? Sämre?

43. När man pratar sexualitet (framför allt manlig) pratas det ofta så mycket om orgasm att man lite missar njutning.

44. Och kollar man till exempel porr så är männen fullt upptagna med att styra upp och spruta. Njutningen (ens i sprutet) ofta mindre synlig.

45. Kvinnor i porr sänder däremot ut väldigt mycket njutningssignaler, skriker, gör miner och har sig.

46. Att ta initiativ är läskigt om man är ovan, men bra att kunna. Börja med initiativ i mindre laddade situationer och öva upp dig :)

47. Att svara på initiativ är dock också en färdighet! Och svårt om man är van att "föra".

48. Detta behöver man för att bli bättre på respons. Vänta in signaler från partnern (kan ta tid om ni brukar ha motsatt dynamik). >>

49. >> Visa uppskattning på tydliga sätt med ord, ljud, kroppsspråk. Kunna säga nej på trevliga icke-avvisande sätt.

50. Visa uppskattning för att din partner testar ny roll. Till exempel: "Det var så hett när du... i går."

51. Sätt egna enkla mål. Typ "Nästa gång vi ligger vill jag ta initiativ/säga ord/annat en gång".

52. Också tankeövning – varför har du sex? Vad skulle det betyda för dig om du började/slutade ha sex?

53. Sex har för människan aldrig bara varit fortplantning. Utan även sociala band, status, tidsfördriv, tjänster, och så vidare.

54 Således behöver du inte skämmas om du har sex för annat än bara sex – till exempel bekräftelse eller för att partnern ska bli glad.

55. Men det kan också bli destruktivt. Kan dessa saker uppnås med andra medel på ett bättre sätt?

56. Och om ditt sex är bara sex, och ni inte har någon relation i övrigt, betyder inte det att det är okej att vara otrevlig och avståndstagande mot din/a partner/s.

57. En bra regel är campsite rule – du ska lämna din partner i samma eller bättre skick än när du mötte hen. Din mamma jobbar inte här!

58. Det finns för övrigt en idé att sex har man när man ändå lagt sig. Men då är ju alla trötta = broms. Ligg på annan tid!

59. Stereotyp heteroförförelse går ut på att man ska visa kvinna att hon visst vill ha sex. Kvinnor VET om/att de vill ha sex.

60. Utgå från att ditt ragg vet om den vill ha sex. Satsa istället på att visa att du är kul att ha sex med!

61. Vanliga avtändare är till exempel stress, depp, ångest, biverkningar, trötthet, relationstrassel, att man inte är attraherad.

62. Folk tänker ofta "det måste vara något med hormoner" men det är ovanligare än folk tror.

63. Kul grej cirka 6 procent av deprimerade får ökad lust, och omkring 24 procent av personer med ångest. Det vanliga är sänkt.

64. Om man är deprimerad men gillar sex kan sex vara det enda som får en att känna sig levande. Var extra försiktig med SSRI-baserade antidepressiva då!

65. Strunta 4-ever i debatten om g-punktens existens. Om ni inte som jag är masochistiskt lagda på just den punkten.

66. Detta är FAKTA – många med slida gillar att bli stimulerade på främre slidväggen medelst tryck. Så. Fuck "finns g-punkten?".

67. Om du är indignerad över att ingen vet varför kvinnor får orgasm – ingen vet varför män får orgasm heller. Tagga ner.

68. Bra slickställning. Grön ligger på rygg. Grå ligger på sidan med Gröns lår som kudde och sin mun parallellt med fittan. Ergonomiskt i alla fall.

69. ... kan man också med ergonomiska fördelar utföra liggandes på sidan. Lol 69.

70. Alright, nu kommer lite tips för bättre avrunkningar ty detta är underskattad konstform. #hantverk.

71. Ok, en bra grundregel – fastare grepp upp, lösare grepp ned.

72 Annan bra grundregel är att inte våldsamt dra i förhuden när man kommer till extremlägen. Vill kukpersonen det så meddelar den.

73. Icke-omskurna är det mer utrymme att röra sig på, men även omskurna kan ha en del. Båda kan uppskatta glidmedel.

74. Två rimliga grundgrepp om man själv står eller ligger i höjd med kukpartnern.

75. Tummen i första bilden och lillfingers kant i andra kan göra lite extra jobb vid ollonkanten när man ändå passerar den.

76. Annan kul grej – kupa handen kärleksfullt över ollonet och massera/glid över (med glidmedel/förhud).

77. Eller håll fingertopparna precis vid kanten (med förhud/glid) och massera, vrid handen lite, var snäll.

78. Smek kuken som om du var nyfiken på den. Smek den som man smeker sammet och silke. Tro inte att runka är det enda man gör vid handjobs.

79. Och utnyttja att lätt beröring och tryck är olika nerver. När man blitt avtrubbad på fast hand blir lätt beröring helt ny känsla.

80. Detta med tryck och beröring är även användbart om man tänker gå loss på kuken med munnen. Slicka lätt efter mer kraftfull insats = win.

81. Att tro att man bara kan öka intensitet leder ju till skinnflådd kuk och trisslottklitta. Variera, fuckers.

82. Annan vanlig idé är att rörelse fram och tillbaka behövs för stimulans. Nä. Finns tryck, pulsering, att bara vila handen.

83 Kupa till exempel fittan i handen som en datormus. Testa att massera lite utan att gnugga/penetrera. Nice utan slitskador.

84. Eller kupa så att du kan trycka mot venusberget – inte superhårt till att börja med, men bestämt. Håll trycket ett tag. Hur känns det?

85. Bonus på 84 – om fittpersonen vill ha lite gnuggande rörelse kan den själv röra på höfterna medan du håller handen stabil. -Ergonomiskt!

86. Samma princip kan passa in när kukpersonen står för juck och handpersonen för för finlir med vridningar och tryck och så.

87. Vettig lista för jämställda heteromän:

http://bit.do/sextips-for-jamstallda-heteroman

88. Alright, så detta med rörelse fram och tillbaka. Bara för att det finns ett hål så behöver man inte röra sig in-ut.

89. Om du ska ha fingrar i någons fitta är att röra dem snabbt in och ut ett alternativ av tusentals. Inte alltid det bästa.

90. Det kan också vara värt att bara ha dem inne. Eller att trycka med fingertopparna inne i slidan – fast eller pulserande.

91. Typiskt vanligt uppskattat är ju att föra in två fingrar och trycka "komsi-komsi" i riktning mot magen, typ fem centimeter in.

92. Eller kombinera fingrar inne med tryck mot venusberget.

93. Ju mer friktion en rörelse skapar desto mer sannolikt att man kan behöva tillföra glid. Artificiellt eller naturligt som saliv.

94. Det finns två sorts saliv – mer lättflytande och mer slemmig. Det är ju helst den andra typen man vill ha som glid.

95. Den lättflytande kan man producera fort genom att till exempel bita sig i tungan. Alltid något.

96. Det kommer sannolikt förbättra ditt sexliv om du slutar tro att tillfört glidmedel bara behövs för klimakterietanter och analsex.

97. På förekommen anledning – slemmig saliv är svårare att få fram fort och kan medföra harkelliknande ljud. 

98. Vattenbaserat glidmedel med glycerin är enligt vissa källor dåligt om man har lätt att få svamp.

99. Det som enligt alla källor är sant om vattenbaserat glidmedel är att det torkar efter ett tag. Så ta mer med jämna mellanrum.

Läs vidare på nästa sida: 100-199