Tre frågor.

2019-09-18 12:05
  • Festivalens öppningsfilm ”Lemebel” handlar om Pedro Lemebel, som var författare, konstnär och pionjär i den latinamerikanska queer-rörelsen och skakade om det ­konservativa Chile under Augusto Pinochets diktatur i slutet av 80-talet.
    Festivalens öppningsfilm ”Lemebel” handlar om Pedro Lemebel, som var författare, konstnär och pionjär i den latinamerikanska queer-rörelsen och skakade om det ­konservativa Chile under Augusto Pinochets diktatur i slutet av 80-talet.
Puffetikett
Dagens ETC

”Kvinnliga filmregissörer blir vanligare”

Tre frågor till Alan Stein, producent för festivalen Panoramica film, som visar filmer från den latinamerikanska kontinenten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årets festival har temat ­gränser, varför har ni valt det?

– Vi ville belysa de synliga och osynliga gränser som finns i ett alltmer polariserat Latinamerika. Inte främst de territoriella gränserna, utan de sociala och kulturella gränserna som finns i samhället.

Många av årets filmer handlar just om det; vilka som inkluderas och vilka som hamnar utanför, individens begränsningar och gränser som hen kan eller inte kan överträda.

Hur mår latin­amerikansk film idag?

– Ganska bra, tycker jag. Chile, som inte är ett stort filmland, har utmärkt sig de senaste åren genom att producera flera angelägna och välproducerade filmer. Det visar inte minst förra årets Oscar-vinnare i kategorin bästa utländska film, den chilenska filmen ”En fantastisk kvinna”. Vi försöker alltid få med filmer från så många länder som möjligt, men det är stor skillnad i filmproduktion mellan de olika länderna. Att kvinnliga film­regissörer blir allt vanligare på den atinamerikanska kontinenten är en väldigt positiv tendens som också återspeglas i vårt program.

Om du skulle välja ut tre filmer som du tycker man måste se, vilka är det?

– Dokumentären ”Landless” (Chão), som handlar om de jordlösas rörelse MST som kämpar för en jordbruksreform i ett Brasilien där Bolsonaro styr och där hoten mot de sociala rörelserna i landet ökar.

Öppningsfilmen ”Lemebel” om hur en en gayaktivist och konstnär kämpar mot militärdiktaturen i Chile. Den argentinska spelfilmen ”Los miembros de la familia” (Familjemedlemmarna) av Mateo Bendesky, som också kommer på regissörs­besök. En väldigt elegant och intelligent berättad historia om två syskon, den har mycket humor och är väldigt argentinskt.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev