Kultur & Nöje.

2019-07-05 16:03
Foto: Pressbild
Puffetikett
Dagens ETC

Kritik är inget nytt för The Dwarves frontman

The Dwarves sjunger om att dyrka djävulen, röka crack och att förälska sig i unga ”trailer trash queens”. Dagens ETC fick ett snack med frontmannen och låtskrivaren Blag the Ripper, om sexism, feminism och sarkasm.

– Kvinnor är minst lika intelligenta som män, de förstår sig på satir och sarkasm, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det kontroversiella amerikanska punkbandet The Dwarves låttexter kretsar i huvudsak kring att knulla, knarka, lustmörda och tillbe Satan. En av deras klassiska textstrofer (som även finns som ryggtryck på bandets t-shirts) lyder exempelvis: ”Smoke crack and worship Satan”. Nyligen var de kaliforniska provokatörerna på Sverigebesök för ett antal klubbspelningar runt om i landet.

Dagens ETC:s utsände reporter passade på att smita in backstage efter Stockholmskonserten för att få en exklusiv intervju med låtskrivaren och frontmannen Blag the Ripper.

Hur är det att vara The Dwarves idag, i dagens lättkränkta sociala medier-landskap, där precis varenda människa ska ha en åsikt om vad som är lämpligt och inte?

– Ha ha ha, det är en bra fråga faktiskt, det måste jag ge dig. Du har en poäng där, folk blir lätt väldigt upprörda och indignerade idag, men folk har alltid, i alla tider, blivit upprörda av vad vi gör. VI har alltid varit ett av de mer kontroversiella banden, vi har alltid tryckt på folks knappar, vi har alltid varit för mycket, för tidigt, för utmanande, på ett sätt som folk har svårt att hantera, så det är inget nytt för oss.

Varför tror du att folk blir så upprörda av era texter och era framträdanden?

– Det finns ett element av nymoralism i dagens samhälle, men när jag sjunger om exempelvis sex eller våld, så gör inte det mig till en fruktansvärd manschauvinist. Vi leker bara med humorn i det.

Hur skulle du själv vilja beskriva The Dwarves och era låtar?

– Jag skulle vilja säga såhär, att The Dwarves är ett uttryck för dina mörkaste impulser och hjärnspöken. Det vi sjunger om är inte verkligt, det baserar sig inte på erfarenheter eller vad vi egentligen tycker. Det baserar sig snarare på mina rubbade fantasier. På sätt och vis är vårt uttryck detsamma som du ser i en skräckfilm, med en brutal, blodtörstig knivmördare. Du vet, det är inte verkligt, alla fattar det. Jag tror inte heller egentligen att folk triggas igång och blir upprörda över vad jag sjunger om, utan snarare av vad det utlöser för rädslor inom dem själva, för deras egna mörkaste impulser. Folk är rädda för sitt eget underliggande mörker.

Skulle du hålla med om att det The Dwarves gör på sätt och vis påminner om vad Marilyn Manson gör, med den skillnaden att han driver med den kristna moraliska högerns skenhelighet, medan ni driver med den välmående medelklassens stereotypa bild av underklassen?

– Yeah, definitivt, med den skillnaden att han blir rik på det han gör, ha ha ha. Skämt åsido, vår låt ”Trailer Trash” stämmer in väl på den beskrivningen, men i övrigt vill jag inte sönderanalysera saker på det sättet. Det går inte att bryta ned vad vi gör till en specifik klasskamp eller en viss politisk ideologi. Det vi gör är mer något utav ett tomt uttalande, om nihilism, vansinne, förtvivlan, våld och sex.

Apropå det, The Dwarves har ju en del våldsbejakande och rejält sexistiska texter. Hur förhåller du dig till Metoo-rörelsen, som skakat om kulturvärlden de senaste två åren?

– Jag är en definitivt feminist, och jag är övertygad om att kvinnor är minst lika intelligenta som män, samt att kvinnor förstår och kan hantera satir och sarkasm. Det är de som inte fattar det, de som tror att kvinnor måste behandlas som någon form av delikata varelser eller porslinsdockor, som är riktigt illa ute. Dessutom, bland den publik som kommer till våra konserter, finns lika många kvinnor som män.

Blag the Ripper – som visat sig vara en oväntat ödmjuk, reflekterande och välartad provokatör – ursäktar sig, tackar för intervjun och skyndar vidare ut till de väntande fansen i konsertlokalen, som vill ha autografer, en kram och en selfie tillsammans med sin rockidol.

The Dwarves:

The Dwarves bildades under bandnamnet The Suburban Nightmare i Chicago i mitten av 80-talet. Idag är bandet baserat i San Francisco och Los Angeles.

The Dwarves har av musikmagasinet Time Off beskrivits som: ”en av de sista sanna bastionerna över den ursprungliga punkrockideologin i vår musikålder”.

Bandets befinner sig just nu på en omfattande Europaturné med sitt senaste album ”Take back the night”, från 2018, i bagaget.

Låtar att spana in för den nyfikne:

”Trailer Trash”, ”We must have blood”, ”Like you want”, ”Runway #2”, ”Act like you know”, ”Salt Lake City”, ”Better be women”, ”I will deny”, ”Demonica”, ”Smack City”, ”Over you”, ”Saturday night”, ”Fuck you up and get high”.