Kultur & Nöje.

2016-11-20 17:15
  • I jul sätter Malmö Stadsteater upp Karl-Bertil Jonssons julafton. Bild: Per Åhlin
    I jul sätter Malmö Stadsteater upp Karl-Bertil Jonssons julafton.
  • Bild: Per Åhlin
  • Bild: Per Åhlin

Karl-Bertil Jonsson i ny tappning

Ska man ge pengar till dem som tigger eller inte? Regissören Sara Cronberg utgick från sina egna barns funderingar när hon arbetade med en nutida version av Karl-Bertil Jonssons julafton för Malmö Stadsteater.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tage Danielssons klassiska julsaga om den 14-åriga pojken som tar julklappar från de rika och ger dem till de fattiga visades för första gången 1975. Originalberättelsen är också stommen i Malmö Stadsteaters föreställning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Alla ord finns med, så det är Tages berättelse, men skulle man bara läsa den så tar det kanske en kvart, så vi har utvecklat den. Karaktärerna har fått mer liv, situationerna har fördjupats och nutiden speglas i sagan, säger Sara Cronberg.

På vilka sätt märker man av nutiden?

– Det är två sätt, det viktigaste är kontrasten mellan fattiga och konsumtionen som finns. De rikare blir rikare och de fattiga fattigare. Det ser man tydligare i dag än på 70-talet, jag minns när jag var liten, då gick det åt andra hållet att man inte skulle konsumera överhuvudtaget. Man skulle inte fira jul – och det var kanske inte heller så kul när man var barn, men nu har det gått till överdrift, man ska konsumera så mycket att man spricker. Då blir det ännu mer konstigt att se att folk inte ens har pengar att köpa mat för. Den kontrasten har ökat i berättelsen.

Vill fungera som samtalsunderlag

Idén föddes när Sara Cronbergs barn frågade om man ska ge till dem som tigger på gatorna. Hon började fundera på om det finns något material som behandlar frågan och kom att tänka på Karl-Bertil Jonssons julafton. Hon vill inte komma med några pekpinnar, utan hoppas snarare att familjeföreställningen ska utgöra ett bra samtalsunderlag.

– Jag tror att det viktigaste är att prata med sina barn om man ska ge eller inte och varför man ger. Och varför vi firar jul. Det har blivit att vi firar för att man ska få någonting, men vad är grejen egentligen?

I rollen som Karl-Bertil Jonsson syns Josefin Iziamo, som tidigare bland annat medverkat i teateruppsättningarna av Majgull Axelssons Helgonlegender och Jonas Hassen Khemiris Ett öga rött.  Karl-Bertil Jonssons julafton framförs på en sparsmakad scen, istället för att använda sig av rekvisita har man valt att arbeta med ljudpåläggningar. Steg på scenen kommer exempelvis att förstärkas av att en ljudläggare klampar med ett par skor vid en mikrofon.

– Jag tycker att det är väldigt bra, för man kan skapa sina egna bilder, säger Sara Cronberg.

Karl-Bertil Jonssons julafton har urpremiär på Malmö Stadsteater den 26 november och visas till den 4 februari 2017.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.