Musik.

2016-03-15 21:00
Andrew Wyatt, Pontus Winnberg och Christian Karlsson har  varit Miike Snow i snart  tio år. Den tredje plattan har vuxit fram de  senaste fyra åren,  när gruppen haft  tid och möjlighet  att ses.  Bild: Nick Zinner, Joachim Belaieff, Henrik Korpi
Andrew Wyatt, Pontus Winnberg och Christian Karlsson har varit Miike Snow i snart tio år. Den tredje plattan har vuxit fram de senaste fyra åren, när gruppen haft tid och möjlighet att ses.

”Kanske är det jazzen som är min framtid”

”Folk kanske inte bryr sig”


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


”Folk kanske inte bryr sig”

De första spelningarna har oavsett varit ett bevis för att Miike Snow är långt ifrån bortglömda. Samtliga konserter har varit utsålda.

– Man vet ju aldrig, någonstans finns alltid tanken att folk kanske inte bryr sig längre, så det känns väldigt skönt att det inte verkar vara så. Det var som Markus Krunegård sa en gång, att först har man nyckeln till alla dörrar, men efter ett tag börjar folk byta ut låsen. Lite den känslan är det, att man aldrig kan vara säker på att man kommer in igen.

Samtidigt är det nog ganska osannolikt att Pontus Winnberg skulle bli utelåst. Inte bara för att det uppenbart finns ett sug efter Miike Snow, utan också för att nycklarna har hunnit bli många. De senaste åren har Pontus Winnberg ägnat en hel del tid åt bandet Amason – som ofta har kallats supergrupp eftersom den består av flera andra kända musiker, som Amanda Bergman från Idiot Wind och Gustav Ejstes från Dungen. Han har också varit med och dragit igång studion och skivbolaget Ingrid. Och så jobbar han med företaget Teenage engineering.

– Det är ett teknikföretag som gör synthar och högtalare, jättespännande verkligen. Kreatörer och ingenjörer som är fruktansvärt duktiga. En av våra synhtar har blivit en modern klassiker, vilket är helt sjukt.

Den röda tråden i Pontus Winnbergs liv är ganska uppenbart – musiken. Kanske är det inte så märkligt med en pappa som var lektor i musikteori på musikhögskolan i Göteborg. Musiken fanns med från början. Fast som ung var Pontus Winnberg mest inne på jazz.

– Jag hade någon sådan ambition i tonåren, att jag skulle hålla på med jazz. Jag tyckte väldigt mycket om musiken och det gör jag fortfarande, säger han.

Kanske blir det mer jazz i framtiden?

– Jo, det kan jag tänka mig. Jag har ju svårt att se att jag fortfarande kommer stå och dj:a för ett gäng 22-åringar om tio år, så det kanske är jazzen som är min framtid.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Miike Snow

Bildades 2007

Släppte första albumet Miike Snow 2009 och Happy to you 2012

Har just släppt tredje albumet iii

Turnerar i USA och Kanada i vår, spelar bland annat som ett av flera svenska band på musikfestivalen/konferensen South och southwest i Austin 16 mars, och på festivalen Coachella en månad senare. Längre fram väntar spelningar i Sverige.

Pontus Winnberg

Född: 1975

Uppväxt: Lerum utanför Göteborg

Bor: Mariefred

Familj: Två barn, syster, bror Petter Winnberg som är med i Amason, och mamma.

Tidigare: Har som låtskrivarduon skrivit bland andra Britney Spears ”Toxic” och ”Piece of Me”, Madonnas ”How High”, Kylie Minogues ”Nu-di-ty” och ”Speakerphone”, och ­Jennifer Lopez ”Brave”. Är också en del av bandet Amason. Har också producerat en mängd svenska band.