Hoppa till innehållet

ETC Örebro

"Kan inte gömma dig bakom en clown"

Claes Åström och David Carmel spelar En Julsaga på  Örebro Länsteater. Bild: Henrik Dahl
Claes Åström och David Carmel spelar En Julsaga på Örebro Länsteater. Bild: Henrik Dahl

ETC Örebro

Charles Dickens berättelse En Julsaga säger en hel del om dagens Sverige. Nedmontering av välfärden och ökande klyftor visar att den närmare 200 år gamla berättelsen är högst aktuell.

Charles Dickens berättelse En Julsaga säger en hel del om dagens Sverige. Nedmontering av välfärden och ökande klyftor visar att den närmare 200 år gamla berättelsen är högst aktuell.
   – Dickens visade på en förgången tid men vi är på väg dit, säger skådespelaren Claes Åström.

Den 7 och 14 december spelas En Julsaga på Örebro Länsteater. Det är en fri tolkning av Dickens klassiker med Claes Åström och David Carmel i rollerna. Claes Åström spelar den snåla och förbittrade Ebenezer Scrooge och han menar att det faktum att de bara är två personer sätter fokus på kärnan av historien.
– Scrooge är en djupt obehaglig person. Han är snål och sur men får en chans i livet att se på sig själv, vem han är och vad han har gjort. Han får en chans att ändra sitt öde, säger Claes Åström.
I föreställningen spelar Claes Åström Scrooge medan David Carmel spelar alla andra roller. Att de  gestaltar berättelsen genom två clowner har att göra  med kärleken till commedia-clownen. Clownen med sitt ursprung i den så kallade commedia dell’arte-genren är enligt Åström även ett utmärkt sätt att spetsa till berättelsen.
– Clownen har svart bälte på det teatrala och kan göra vad som helst. En clown kan bli mycket argare eller mer ledsen än en vanlig roll kan bli, publiken tillåter det, säger han.
Till skillnad mot vad många kanske tror menar Claes Åström att en clown är betydligt mer utblottad på scenen än vad en vanlig skådespelare är. Det krävs mycket av skådespelaren för att kunna vara en bra clown.
– Du kan inte dölja någonting som clown. Du kan vara en halvmediåker skådis och regisseras upp medan du inte kan gömma dig bakom en clown. Man tror att man kan dölja sig, men publiken ser allt tydligare. Det är därför masktraditionen är den teaterform som har överlevt längst.
Berättelsen kretsar kring girighet, egoism och pengar, teman som enligt Claes Åström i mångt och mycket är högst aktuella i dag. När han först presenterades för idéen att göra teater av En Julsaga kändes det aningen dammigt, tills han insåg att berättelsen passar lika bra i dagens Sverige.
– Det som fick mig att gå igång på idén var när jag hörde en politiker på radion som sa att vi var i en Charles Dickensvärld. Det som händer i Sverige med nedmontering av välfärden och ökande klyftor är ju att vi håller på att närma oss det. Det var det som fick mig att tända till och känna att vi kan säga något till publiken 2013.
Det står att det är en föreställning för fullvuxna, är det en otäck föreställning?
– Om man tycker att politik är läskigt är det för fullvuxna. Men visst kräver det en viss kunskap för att kunna fatta vissa saker. Många tänker nog att det är en barntaeater för att det är clowner.

Mattias Karpov

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln