Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Johannes Klenell siar: Det här blir det stora kulturbråket 2022

Bild: Gustav Gelin, TT, Malin Hoelstad/SVD/TT

Dagens ETC.

”Det kommer drickas mycket blod vid Gudrun Sjödéns altare.” Arbetets kultur­redaktör Johannes Klenell spår nästa års trender och kulturhändelser.

Det kommer vi att sakna minst med 2021:

Socialdemokratiskt spinn under regeringskriser. Tyvärr så var det enda som kunde stoppa det ett valår, så jag tror vi gått ur askan i elden här.

Hen får sitt stora genombrott 2022:


Den där Alex Schulman ­verkar vara en framåt ung kille ­tycker jag.  

Det ämnet kommer bokdebutanterna att skriva om:

Det kommer minst en bok om företags­kulturen på ­Expressen. Hets­utgiven på Mondial förlag. Sedan är det väl hög tid att någon stockkonservativ dåre, inspirerad av civilministern, skriver en svensk Hillbilly Elegy där hen försvarar sydstatsflaggor och småstadsrasism. Förmodligen är detta Johan Hakelius som nostalgiskt tänker tillbaks på raggarna som jagade honom utför Sörmländska landsbygdens grusvägar. Titel? ”Tweed och vägdamm”.  

Hen blir cancelled: Podcasten Haveristerna.

Ända ­sedan Axel Luo Öhman och ­Henrik ”Henko” Johansson startade bloggen ”Inte Rasist Men” så har det hängt i luften. Nu kommer det till sist avslöjas hur mycket pengar de fått av LO. ­Rebecca Weidmo Uvell får rätt i allt, en tvehövdad get föds i Sorsele, ett barn ser dalahästen i Avesta gråta på julafton, det regnar grodor i Markaryd.

Det blir det stora kulturbråket:

Snygghetsdebatten fortsätter. Björn Ranelid kliver in med öppet skjortbröst sörjandes sin skönhet. Linda Skugge skriver att ett antal utvalda, och extremt oskyldiga, författare är jättefula. Med väldigt explicita förklaringar om varför. Då kliver vi andra in med texter om att man måste få skriva att någon är ful. Björn Wiman flikar in att vår besatthet av yta fått oss att glömma ”Illiaden”, John Bauers troll samt klimat­hotet. Och har för första gången i sitt liv helt rätt! Förr eller senare börjar precis allt handla om Jens Liljestrands penis. Allt görs upp på Bokmässan 2022 när precis alla försöker ignorera varandra på Expressens scen.          

En modetrend som alldeles för många kommer att haka på:

Förr i tiden trodde man ju att vi skulle klä oss som i framtiden i framtiden. Så blev inte fallet. Istället resignerar vi till nån sorts hemuler klädda i tältliknande skrudar. Det kommer drickas mycket blod vid Gudrun Sjödéns altare.  

Det blir den stora politiska frågan:

Marknadsskolan ligger ju och bubblar, men det kommer givetvis ha hunnit förvanskas av PR-­byrån Kreab till att enbart handla om den viktiga frågan om nätmobbning av skolkoncern­ägare.  

Det vill jag personligen göra mer av 2022:

Social distansering. Det blev på tok för lite av den varan 2021. Jag unnar precis alla att få vara ifred.  

Det ordet kommer vi att slänga oss med:

Vi har varit töntiga väldigt länge nu. Jag tror att vi ­äntligen kommer tycka att det är viktigt att vara cool igen 2022. Därför tror jag också att vi kommer ­understryka ­detta genom att säga ­”coolers” till varandra.    

Hen kommer Robert Gustafsson att klä ut sig till 2022:

Barbara Bergström. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela hösten

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser