Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

”Jobbigast att se var när grisarna skrek för sina liv”

Veterinären Lina Gustafsson arbetade i fyra månader på ett av Sveriges största slakterier. Hennes upplevelser blev en dagbok som nu ges ut av Natur & kultur.
Veterinären Lina Gustafsson arbetade i fyra månader på ett av Sveriges största slakterier. Hennes upplevelser blev en dagbok som nu ges ut av Natur & kultur. Bild: Bild: Press / Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Dagens ETC.

Grisarna är på väg mot ditt middagsbord. På vägen dit blir vissa slagna med plastpaddlar och så stressade att de nästan dör. Det berättar veterinären Lina Gustafsson, som arbetade på ett av Sveriges största slakterier i hopp om att kunna göra skillnad. Nu kommer hennes dagbok från tiden.

”De här grisarna har aldrig gjort något ont. Deras kroppar ska ge oss alla här inne mat på bordet, mer eller mindre bokstavligt.” Så skriver Lina Gustafsson i en passage i boken ”Rapport från ett slakteri”. Under fyra månader jobbade hon som veterinär på ett av Sveriges största slakterier för att kontrollera att allt sköttes enligt livsmedels- och djurskyddslagstiftningen. Det hon såg och hörde väckte förtvivlan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00