Kultur & Nöje.

2021-05-25 12:00
 • Paret Jenny Wilson och Christian Ekvall är aktuella med det erotiskt meditativa debutalbumet ”Driften”. Bild: Fredrik Sandberg/TT
  Paret Jenny Wilson och Christian Ekvall är aktuella med det erotiskt meditativa debutalbumet ”Driften”.
 • Albumet ska helst lyssnas på spritt språngande naken och med ögonbindel. Bild: Svt
  Albumet ska helst lyssnas på spritt språngande naken och med ögonbindel.
 • Albumet ”Driften”.
  Albumet ”Driften”.
Puffetikett
Dagens ETC

Jenny Wilson: ”Jag är rädd för att folk ska hata oss”

Med ögonbindel och spritt språngande naken. Så vill Jenny Wilson och hennes partner Christian Ekvall att deras erotiskt laddade musik ska lyssnas på.

Kristin McMillen gör nya duon Driften generade i ett samtal om sexliv, närvaro och att återerövra kroppen efter en våldtäkt.

– Vi har någon gemensam nyfikenhet som är skithärlig att få uppleva när man är 45 år, säger Jenny Wilson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

När ett av spåren heter ”Humming and Fucking” borde det egentligen inte vara några oklarheter om vad det hela handlar om. Ändå blir paret Jenny Wilson och Christian Ekvall lite röda om kinderna när de får den konkreta frågan om vilka ljud som egentligen hörs på debutalbumet.

– Jag gillar torra, redogörande titlar utan krusiduller, säger Jenny Wilson och ler.

– Men vi vill inte vara som trollkarlen som visar upp sina trick för publiken, fyller Christian Ekvall i.

För en utomstående är det ändå ganska tydligt vad som hänt: För tre år sedan blev Jenny Wilson, en av Sveriges bästa och mest kompromisslösa popsångerskor, tillsammans med översättaren Christian Ekvall från Malmöbandet Octopus Ride. ­Parets sprakande kemi och kärlek till musiken har nu ­mynnat ut i bandet Driften och ett album med två erotiskt ­meditativa spår om 40 minuter.

– Det är repetitiv, minimalistisk musik som helt saknar den detaljerade information som alla mina tidigare skivor varit uppbyggda kring. Med Driften kan man bara docka in och åka med, förklarar Jenny Wilson.

Det är ett album som passar att meditera till. Eller att lyssna på när man själv har sex. Med LP:n medföljer också en ögonbindel och duon uppmanar lyssnaren att stänga in sig i ett rum, klä av sig kläderna och inte låta sig störas av distraktioner.

Skrev  två album om våldtäkt

Det kan tyckas som tvära kast i konstnärskapet. På albumen ”Exorcism” (2018) och ”Trauma” (2019) bearbetade Jenny Wilson en våldtäkt. Bara två år senare kommer nu alltså detta lekfulla, erotiska album i helt annan musikalisk kostym. I verklig­heten har många år gått emellan erfarenheterna och sångerskan hade, som hon själv uttrycker det, hunnit läka.

– Jag var lite rädd för det i början när vi skulle börja definiera den här musiken: Tänk om folk kommer tycka att jag är helt gränslös som först gör två skivor om en våldtäkt och sedan gör ett album som är en njutningsresa på något sätt? säger hon men möts direkt av protester:

– Det ju det som är så häftigt! Att med erfarenheten som du har säga ”jag äger forfarande min kropp, jag har min sexua­litet”, säger Christian Ekvall i och tillägger:

– Det du var med om hade inget med sex att göra.

Spelades in i sovrummet

På Instagram skriver Jenny ­Wilson om projektet Driften: ”Jag älskar att vara 45, för nu är jag fri att göra vad jag vill. Om jag vill göra ett erotiskt skräck-ambient-­album med min pojkvän och visa min nakna kropp – då är det exakt vad jag ska göra.”

För duon började allt som en lek på golvet i sovrummet och i badrummet hösten 2020 när de ställde upp en mikrofon för att spela in rumsliga ljud. Parollen löd ”Having sex to make music to have sex to” och resulterade så småningom i två delar.

Spåret ”Humming and fucking” är ett samklangigt hummande som växer till en suggestiv ljudmatta med inslag av stön. Det har fått märkningen ”Explicit” på Spotify. Det andra spåret ”Bathing och whispering” innehåller bland annat vattenljud, sensuella viskningar och dova andetag.

– Det var otroligt lustfyllt att göra något som inte hade fabricerats fram intellektuellt, utan att prova sig fram säger Jenny Wilson.

Bandets namn kan tolkas dubbelt: Drift som i sexdrift, men också som i att driva, glida eller sväva. Under intervjun hoppar sångerskan stolt upp och hämtar LP-konvolutet där duons avklädda kroppar i grönt ljus tycks sväva i en mörk rymd.

– Bilden är bland annat in­spirerad av erotisk film från 70-talet och Rembrandt, kommenterar Christian Ekvall.

Med vinylen medföljer ögonbindel. Lyssnaren ska helst vara naken och inte bry sig om distraktioner. Finns det samhällskritik här? En uppmaning till motstånd i en samtid som varken tar sig tid för fokuserat lyssnande eller för erotik?

– Det är en längtan efter att våga gå in i ett mer psyke­deliskt tillstånd, våga känna, våga uppleva med kroppen snarare än med intellektet, säger Jenny Wilson.

Ibland tänker jag att upp­levelsen av sex kan ha likheter med meditation. En närvaro i kroppen. Håller ni med?

– Ja, med närvaron som uppstår i en meditation kan man utforska vad det är man känner. Och kan man skapa den magin ihop med någon så är det ju nästan oöverträffligt, säger Jenny Wilson.

– Utan fullständig närvaro är sex ingenting värt, lägger Christian Ekvall till.

Vad har albumet fått er att upptäcka om er sexualitet och hur den är kopplad till musik?

– Det var nog ganska utforskat redan innan. Men hur spåren låter säger någonting om vår inställning till sex. Det är inga femminuterslåtar, för det första. Och de har ett extremt långsamt driv och är ganska dimmiga, hallucinatoriska och drömlika, säger Christian Ekvall.

– Vi har någon gemensam nyfikenhet som är skithärlig att få uppleva när man är 45 år, lägger Jenny Wilson till.

Sångerskan tar en kort paus innan hon utbrister:

– Vad speciellt det är att sitta och prata om sexliv!

Det är gulligt att ni blir ­generade. Ni är ju ändå nakna på skivomslaget. Och ett av spåren heter ”Humming and fucking”?

– Jag sitter och funderar på varför jag blir generad. Vet du vad jag kommer fram till? Att jag är rädd för att folk ska hata oss för att vi har det så himla härligt, säger Jenny Wilson och skrattar.

Jenny Wilson och Christian Ekvall

Ålder: 45 och 43 år

Familj: Hon har två söner 19 och 14 år. Han har en 12-åring.

Bor: Hon i Stockholm, han i Malmö.

Yrke: Hon är mångfaldigt prisad popakt med album som ”Love and Youth”, ”Exorcism” (2018) och ”Trauma” (2019). Till hösten släpps en ny soloskiva. Han är skönlitterär översättare och medlem i Malmö­bandet Octopus Ride.

Aktuella: Med nyskapad duon Driften vars debut­album inspirerats av performancekonst, psykedelia och skräckfilmsmusik och av den mimalistiske kompositören Steve Reich och ambient­ikonerna Brian Eno och Harold Budd.

3 album som kan skapa erotisk/meditativ stämning:

”Outside the dream syndicate” – Tony Conrad with Faust

”Music for 18 musicians” – Steve Reich

”The Plateaux of mirrors” – Harold Budd & Brian Eno