Kultur & Nöje.

2019-10-21 16:47
Jakob Hellman har aldrig släppt musiken helt och hållet, trots att han inte gett ut något nytt på 30 år. Karin Wesslén/TT
Jakob Hellman har aldrig släppt musiken helt och hållet, trots att han inte gett ut något nytt på 30 år.
Puffetikett
Dagens ETC

Jakob Hellman åker på turné och utlovar ny musik

Albumet ”... och stora havet” av Jakob Hellman har av flera medier utsetts till förra århundradets popskiva. Denna vecka inleds turnén som markerar albumets 30-årsjubileum.

– Det blir show, men inte med tjejer i plymer som sparkar med benen i trappor, säger Jakob Hellman.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jakob Hellman kom från ingen­stans och slog igenom med buller och bång då hans debutalbum ”... och stora havet” släpptes 1989. Såväl recensenter som publik älskade och hyllade hans pojkaktiga och charmiga små popsmycken fullkomligt sönder och samman. Men någon uppföljare kom aldrig, vilket bidragit till mytbildningen om artisten och låtskrivaren Jakob Hellman. Denna vecka inleder han sin jubileumsturné ”Äntligen borta – Istället för 30 år: Alltid”. En turné under vilken huvudpersonen förutom att framföra sina klassiska låtar, kommer att berätta om var han kom ifrån, hur han upplevde genombrottet och vad som hände sedan.

Det blir show alltså?

– Ja, jag tillåter mig själv att snacka lite mer strukturerat om vad jag gjort de senaste trettio åren och varför, sedan hoppas jag att folk är med på noterna. Det blir ju ingen show med tjejer i plymer som sparkar med benen i trappor, men det tror jag inte att någon har förväntat sig heller. Låtarna och bandet kommer som vanligt att stå i fokus, säger Jakob Hellman.   

”Ett matematiskt misstag”

Inför millenieskiftet utsåg en rad nöjesmedier ”... och stora havet” till århundradets svenska album. Något som Jakob Hellman själv hade svårt att ta till sig.

– Jag ville inte ta åt mig av det alls, utan resonerade att det berodde på något slags matematiskt misstag. Eftersom Eldkvarn gjort typ 25 album redan då, och jag bara ett, blev det ju så att alla som ville lägga sin röst på mig, röstade på en och samma platta. I dag hade jag nog blivit mer stolt och glad tror jag.

Hur kom det sig att det bara blev ett album? Var det prestationsångesten som slog till efter att du blivit så unisont hyllad?

– Man kan nog säga att prestationsångesten var en del av det, men det handlade också om att jag kände mig skitmärkvärdig där efter debuten, ­samtidigt som jag fick det bekräftat från alla tänkbara håll. Därmed krånglade jag till det. Istället för att bara göra en till popplatta kände jag mig skyldig att visa fram ”hela mig”, eller nåt sånt. Jag kände att de låtar jag skrev och försökte spela in blev för fattiga.    

Kommer det någonsin att ges ut en ny inspelning med Jakob Hellman?

– Jag spelar några nya låtar live, och har gjort det nästan hela tiden. Men nu känns det faktiskt för första gången som att jag även skulle vilja spela in något nytt. Jag bor på Mallorca sedan ett par månader tillbaka, och det har bidragit till att jag funnit ett nytt lugn. Det gör i sin tur att jag får mer saker gjorda, så ja, jag tror faktiskt det kommer att komma lite ny musik snart.

Kvarvarande datum:

1/11 Malmö

19/11 Stockholm

29/11 Örebro

30/11 Uppsala

4/12 Linköping

5/12 Jönköping

6/12 Norrköping

7/12 Göteborg

8/12 Växjö