Sexspalt.

2016-01-19 19:00

”Jag vill verkligen kunna vara i stunden och få orgasmer”

Varje vecka svarar sexologen Karina Bäckström på läsarfrågor om sex i Dagens ETC:s feministiska och hbtq-vänliga sexspalt.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Läs också tidigare sexspalter:

”Jag har svårt att inte komma om jag inte kopplar bort tankarna från nuet”

”Jag kommer fyra gånger oftare än han gör. Det stressar mig.”

”Mina bröstvårtor är känsliga och okänsliga samtidigt”

”Kan inte komma om jag inte fantiserar samtidigt”

”Efter tio år och två barn har min man och jag inte sex alls”

”Går det att öva upp förmågan att dra ut lite på det roliga?”

”Knepigt med piller som ska öka kvinnors sexlust”

”Hur och när pratar man bäst med sitt barn om sex på ett normkritiskt sätt?”

”Varför kräver inte alla vettiga män ett vettigt p-medel?”

”Vad gör sexpillren egentligen med kroppen?”

”Jag tycker snippa låter så fånigt och tillgjort”

”Hur mycket styrs sexet av mannens utlösning?”

”Blir så ledsen. Vill ju inte sluta med sex!”

Fråga:

Jag är tjej, snart 20 år och har varit sexuellt aktiv sen jag var 16. Har haft två långa förhållanden och flera andra sexpartners. Jag är oftast bekväm i min kropp och under sex, har lätt att slappna av, men har aldrig kommit av sex. Har med mina tidigare partners verkligen gett tid och energi för att jag ska få orgasm men det går aldrig. Har dåligt tålamod och gillar inte att bli nedgången på jättemycket. Kan bli obekväm om den andra försöker för länge. Måste även tänka på annat sex för att kunna njuta när det bara är fokus på mig, under penetration har jag inte svårt att njuta. Vill verkligen kunna vara i stunden och kunna få orgasmer. Är trött på att det alltid bara är snubben.

Vad ska jag göra? Jag onanerar nästan aldrig med fingrarna längre för att det tar sån tid utan använder istället duschen bland annat.

Svar: För det första så kommer du visst vid sex. Du beskriver att du kommer när du onanerar vilket i allra högsta grad är sex. Det är vanligt att det är svårare ihop med en partner. Att du kan få orgasm på egen hand är ett bra första steg om du vill träna upp förmågan att komma tillsammans med någon annan. Dusch kan ibland kännas lite bökigt tillsammans med en partner. Jag undrar om en vibrator funkar för dig? Det finns många varianter på vibratorer som fyller lite olika behov. Det är bra med en som har steglös funktion så du själv kan bestämma hur mycket vibration du vill ha. Jag skulle rekommendera dig att skaffa en vibrator och träna att få orgasm med den vid onani. Använd gärna en sexfantasi för att förstärka lusten. När du fått detta att funka på egen hand kan ni använda vibratorn när ni har sex ihop. Om du har lättare att slappna av vid samlag kan ni ju testa att du stimulerar klitoris med vibratorn samtidigt. Det finns böjda vibratorer som passar för detta ändamål.

Man kan också träna sig att onanera tillsammans. Jag skriver träna för att det inledningsvis kan kännas svårt att slappna av tillräckligt för att kunna onanera bredvid sin partner. Det kan vara en väg till att kunna få orgasm ihop. Och som jag skrivit i tidigare spalter så är det inget konstigt eller onormalt att behöva tänka på en sexfantasi för att komma. Kör på det som funkar och släpp föreställningen om att du ”måste vara i stunden”. Speciellt i början kan du behöva all hjälp du kan få för att vänja dig att komma med någon annan.

Har du också frågor om sex? Mejla på sexspalten@etc.se