Sexspalt.

2016-05-10 19:00
Karina Bäckström, sexolog.
Karina Bäckström, sexolog.
Puffetikett
Dagens ETC

”Jag vill ha sex med någon annan än min partner”

Varje vecka svarar sexologen Karina Bäckström på läsarfrågor om sex i Dagens ETC:s feministiska och hbtq-vänliga sexspalt.

Fråga: Jag befinner mig i en monogam, långvarig och fast etablerad relation som jag av många anledningar vill bibehålla och vara kvar i. Jag vet att min partner tycker att all form av otrohet eller swing eller partnerbyte osv är fullständigt förkastligt. Men jag har hamnat i en situation där jag vill ha sex med en annan person. En specifik person som jag även vet vill ha sex med mig. Det är inte en ytterligare kärleksrelation jag vill ha, det är enbart sex. Kanske räcker det med en enda gång, jag vet inte. Men just nu känns det som att jag inte kan tänka på något annat än min önskan att ha sex med den här personen. Men har jag det riskerar jag allt det andra som är viktigt i mitt liv. Och det är det inte värt. Hur ska jag göra för att sluta tänka på det här?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Svar: Det korta svaret är att du inte ska jobba på att sluta tänka på det. Jag kan förklara hur man ser på det inom ACT (Accptance commitment therapy). Ett sätt att förhålla sig till tankar är att se dem för vad de är, en tanke är bara en tanke. Om du bestämt dig för att inte agera på din tanke, eftersom du ser att det skulle få alltför negativa konsekvenser, så vet du hur du ska bete dig, vilket är det viktiga. Vad vi tänker är inte viktigast utan vad vi faktiskt gör. Vi kan göra ett litet tankeexperiment.

Sätt dig ner och tänk på en rosa elefant en stund. Sedan bestämmer du dig för att sluta tänka på den. Ansträng dig till max för att INTE tänka på elefanten. Vad händer? Jo, du kommer ha en elefant i dina tankar hela tiden. Ju mer vi försöker bli av med en tanke desto djupare sitter den fast i vår hjärna. När du försöker bli av med tanken så blir det bara mer fokus på den, den blir starkare och du mår sämre. Att ifrågasätta, försöka stoppa, resonera med, eller älta ovälkomna tankar gör bara att vi håller kvar tanken och att vi blir mer upptagna av den. Ett mer hjälpsamt sätt att förhålla sig till en tanke är att acceptera att den finns. Ge rum åt tanken, låt den komma och gå men fokusera inte på den.

Acceptera att du har tankar om att ha sex med någon annan. Var snäll mot dig själv, acceptera att dessa tankar är en del av dig men lägg inte fokus på dem. Att vilja vara med någon annan är en sak, att faktiskt göra det är en annan. Vill du läsa mer om ACT är Russ Harris bra, han har bland annat skrivit Kärlekens ACT och ACT helt enkelt.

Läs också tidigare sexspalter:

”Hur utbildar man sig till sexolog?”

”Vad ska jag göra om mitt barn inte är straight?”

”Min man tänder på smärta – men jag vill inte tillfoga honom den. Vad ska jag göra?”

”Hur ber jag min fru om närhet och sex?”

”Jag måste tvinga tillbaka tankarna till nuet och sexet”

”Lusten har  försvunnit”

”Måste vi ha barnvakt för att få till det?”

”Hur undviker jag att göra någon illa?”

”Han kommer efter 30 sekunder – vad ska vi göra?”

”Sex är väldigt ångestladdat för mig – hur får man hjälp?”

”Vad kan jag göra för att avdramatisera sexet och få henne att slappna av?”

”Jag vill verkligen kunna vara i stunden och få orgasmer”

”Jag har svårt att inte komma om jag inte kopplar bort tankarna från nuet”

”Jag kommer fyra gånger oftare än han gör. Det stressar mig.”

”Mina bröstvårtor är känsliga och okänsliga samtidigt”

”Kan inte komma om jag inte fantiserar samtidigt”

”Efter tio år och två barn har min man och jag inte sex alls”

”Går det att öva upp förmågan att dra ut lite på det roliga?”

”Knepigt med piller som ska öka kvinnors sexlust”

”Hur och när pratar man bäst med sitt barn om sex på ett normkritiskt sätt?”

”Varför kräver inte alla vettiga män ett vettigt p-medel?”

”Vad gör sexpillren egentligen med kroppen?”

”Jag tycker snippa låter så fånigt och tillgjort”

”Hur mycket styrs sexet av mannens utlösning?”

”Blir så ledsen. Vill ju inte sluta med sex!”

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Har du också frågor om sex? Mejla på sexspalten@etc.se