Sexspalt.

2016-01-05 19:00

”Jag kommer fyra gånger oftare än han gör. Det stressar mig.”

Varje vecka svarar sexologen Karina Bäckström på läsarfrågor om sex i Dagens ETC:s feministiska och hbtq-vänliga sexspalt.

Läs också tidigare sexspalter:

”Mina bröstvårtor är känsliga och okänsliga samtidigt”

”Kan inte komma om jag inte fantiserar samtidigt”

”Efter tio år och två barn har min man och jag inte sex alls”

”Går det att öva upp förmågan att dra ut lite på det roliga?”

”Knepigt med piller som ska öka kvinnors sexlust”

”Hur och när pratar man bäst med sitt barn om sex på ett normkritiskt sätt?”

”Varför kräver inte alla vettiga män ett vettigt p-medel?”

”Vad gör sexpillren egentligen med kroppen?”

”Jag tycker snippa låter så fånigt och tillgjort”

”Hur mycket styrs sexet av mannens utlösning?”

”Blir så ledsen. Vill ju inte sluta med sex!”

Fråga:

Artiklar poängterar att kvinnor har lika stor rätt att bejaka sin sexualitet som män. Just orgasm är något som inte män ska ha ensamrätt till. Då har vi koll på det normativa ramverket. Jag har en totalt omvänd situation, där jag kommer fyra gånger oftare än han gör. Det stressar mig.

I början tyckte jag ”fan va’ nice, en grabb som vill och kan” och kände mig stärkt som sexuellt frigjord kvinna, men jag har blivit allt mer knuten. Jag avbryter ofta före klimax. Jag känner mig obekväm med att vara den som ”tar för mig”. Han känner negativ press att komma oftare och det är inte alls konstruktivt. Dumt nog skapar jag ett emotionellt problem. Är jag så indoktrinerad av sociala konventioner att jag inte kan ta det för vad det är, och bara vara glad och nöjd? Jag är lyckligt lottad med en partner som tycker om och mer än gärna har sex med mig. Varför kan jag inte släppa det här och bara njuta? Han undrar vad han gör för fel när jag avbryter. Han tycker om att jag kommer och har inte behov av att själv komma oftare. Varför känner jag mig ändå som en bov?

Svar:

Vår hjärna är väldigt bra på att analysera och fundera över det som hänt och över framtiden. I synnerhet är den bra på att tänka ut faror, risker och dåligheter. Det har hjälpt människan att utvecklas men det ställer också till det för oss. Vi hamnar lätt i att vi överanalyserar och hittar problem lite överallt. En babian grubblar inte över existentiella frågor, en zebra analyserar inte vad den gjort. Men det gör vi, på gott och på ont.

Ibland behöver vi släppa tankarna kring varför något uppstått. Släppa taget är inte samma som att sluta. Ju mer vi försöker sluta med något desto mer fokuserar vi på det. Inom ACT jobbar vi med tekniker för att släppa taget om negativa tankar. Det är inte intressant om tanken är sann eller ej, utan om den är hjälpsam. ”Varför” och ”Så dumt av mig” är ohjälpsamma tankar. Acceptera att tanken kommer, men följ inte tankeströmmen kring varför, hur, när, hur du ska få stopp på den. Notera, släpp och rikta uppmärksamheten mot något annat. Detta kan hjälpa när du har sex. När du knyter dig och tänker att du inte borde ta för dig: notera tanken, låt den gå och rikta dig tillbaka till sexet. Det hjälper dig att tända dig själv igen när de negativa tankarna tänt av dig.

Några boktips:

Kärlekens ACT samt Lyckofällan av Russ Harris och Vem är det som bestämmer i ditt liv? av Åsa Nilsonne

Har du också frågor om sex? Mejla på sexspalten@etc.se