Sexspalt.

2016-01-12 19:00

”Jag har svårt att inte komma om jag inte kopplar bort tankarna från nuet”

Varje vecka svarar sexologen Karina Bäckström på läsarfrågor om sex i Dagens ETC:s feministiska och hbtq-vänliga sexspalt.

Läs också tidigare sexspalter:

”Jag kommer fyra gånger oftare än han gör. Det stressar mig.”

”Mina bröstvårtor är känsliga och okänsliga samtidigt”

”Kan inte komma om jag inte fantiserar samtidigt”

”Efter tio år och två barn har min man och jag inte sex alls”

”Går det att öva upp förmågan att dra ut lite på det roliga?”

”Knepigt med piller som ska öka kvinnors sexlust”

”Hur och när pratar man bäst med sitt barn om sex på ett normkritiskt sätt?”

”Varför kräver inte alla vettiga män ett vettigt p-medel?”

”Vad gör sexpillren egentligen med kroppen?”

”Jag tycker snippa låter så fånigt och tillgjort”

”Hur mycket styrs sexet av mannens utlösning?”

”Blir så ledsen. Vill ju inte sluta med sex!”

Fråga:

Jag är en kille som ofta har svårt att inte komma om jag inte ”kopplar bort” tankarna från nuet. Jag behöver tänka på osexiga saker som tvätten, handla mat etc. Helt olikt från en sexuell fantasi, bara för att inte komma på en gång. Jag älskar sex och vill helst av allt kunna vara i stunden, ta in allt och njuta fullt ut. Istället blir just den närvaron och kåtheten av akten för upphetsande och jag måste pausa eller komma. Det dröjer inte länge innan jag är nära igen efter pausandet. Jag förstår att sex inte behöver vara i flera timmar, men det känns som jag oftast är för kåt för att kunna ha sex på det sätt jag och min partner vill. Jag kan inte vara närvarande i sinnet. Detta gör tyvärr sexet till något ångestframkallande och likt ett projekt. Det blir en negativ spiral som ibland också leder till att jag har svårt att få upp den när jag inser att vi ska ha sex. Jag är omskuren i tonåren, kan detta vara en faktor, känslighet?

Svar:

Det är olika hur lätt vi triggas av kåthet och sex. Det finns en föreställning/myt om att rätt sex är att man helt ska vara uppfylld av det som pågår mellan en själv och partnern. Det är en tråkig myt eftersom det får många att känna sig misslyckade. Faktum är att en del behöver tänka på t.ex. porr för att komma och en del behöver tänka på annat än sex för att inte komma för snabbt. Du skriver i brevet att ni är missnöjda båda två för att ni inte kan göra det ni vill. Är det ett faktum eller gissar du vad din partner tycker? Det är rätt vanligt när vi är besvikna på oss själva. Vi antar att partnern tycker det är lika illa fast det kanske inte stämmer.

Generellt brukar ollonet bli mindre känsligt efter omskärelse, då huden på ollonet blir härdat av t.ex. friktion från kläder. Jag tror därför inte att omskärelsen är orsak till att du kommer lätt och snabbt. Det finns olika tekniker för att hejda utlösning, ibland bygger de på att man tillfälligt riktar uppmärksamheten bort från sexet. Start– och stopptekniken är en sådan. En del testar bedövande salvor eller glidmedel och kondom kan också hjälpa genom att friktionen blir mindre så man kan hålla på längre. Inom tantrasex tränar man att avstå utlösning. En viktig del för att sex inte ska bli en känsla av misslyckade är att släppa kraven på att du måste vara fokuserad på det ni gör hela tiden. Och sexet måste ju inte vara slut för att du får utlösning, det går ju utmärkt att fortsätta om din partner vill det.

Har du också frågor om sex? Mejla på sexspalten@etc.se