Kultur & Nöje.

2017-10-21 15:00
  • ”När vi gör en pjäs om olydnad är det också intressant att prata om lydnad och vad det är för något.” Pjäsen ”Olydnad” har premiär på Folkets hus i Storuman den 25 oktober. Bild: Johan O. Söderberg
    ”När vi gör en pjäs om olydnad är det också intressant att prata om lydnad och vad det är för något.” Pjäsen ”Olydnad” har premiär på Folkets hus i Storuman den 25 oktober.
  • Lisa Färnström. Bild: Sabina Larsson
    Lisa Färnström.

”Intressant att prata om vad lydnad är”

Hur långt är du beredd att gå för det du tror på? Åtskilliga personer genom historien har ställt sig den frågan – och i detta nu kan någon vara i färd med att utföra en handling av civil olydnad. Riksteaterns nya pjäs Olydnad uppmärksammar både dem som tagit steget, och det som låtit bli att göra det.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Den 1 december 1955 får Rosa Parks nog. När en vit man kommer in på bussen i Montgomery ger hon inte honom sin plats som brukligt är, utan sitter kvar på sätet. Handlingen leder så småningom till att USA:s högsta domstol beslutar att segregerade bussar strider mot grundlagen och Rosa Parks blir betydande för medborgarrättsrörelsen i USA.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Historien är full av aktioner av civil olydnad, något som Riksteatern valt att lyfta fram i pjäsen ”Olydnad”, som har premiär på Folkets hus i Storuman den 25 oktober. Fokus ligger inte på historiska fall av civil olydnad, istället har man valt att koncentrera sig på nutida aktioner. Manuset bygger på intervjuer med 30 personer som valt att trotsa olika regler och lagar för det de tror på. Där finns till exempel Agneta Norberg, den 80-åriga fredsaktivist som bland annat liggstrejkat på Kallax flygfält för att hindra en Natoövning.

Regissören Lisa Färnström, som står bakom pjäsen tillsammans med scenografen Emma Örn och dramaturgen Eva-Maria Dahlin, menar att det är intressant att den som utför en handling av civil olydnad oftast befinner sig vid demokratins gräns.

– Syftet är ofta att synliggöra gränsen och i och med det förflytta den. Väldigt ofta är olydnadshandlingen en utopisk manifestation av hur den olydiga personen skulle vilja att samhället var, säger hon.

Men ”Olydnad” handlar inte bara om lyckade auktioner, utan tar också upp aktivism som inte lett till något. Lisa Färnström säger att det också var viktigt för teamet att arbeta med fall där de själv inte sympatiserade med personens moraliska övertygelse.

– Som till exempel barnmorskan Ellinor Grimmark som är abortmotståndare. Jag personligen är inte abortmotståndare, men jag tycker att det är intressant för det är ett skolboksexempel på olydnad, säger hon.

Lisa Färnstöm berättar vidare att man också låtit personer resonera kring hur de tänkt när de valt att följa lagen i ”tillspetsade” situationer, som exempelvis poliser som utför deportationer.

– När vi gör en pjäs om olydnad är det också intressant att prata om lydnad och vad det är för något. Demokratin bygger på att människor följer regler. En förutsättning för att rättsstaten ska fungera är att det är normativt att följa reglerna.

Musiken i ”Olydnad” står kompositören Shida Shahabi för, som gjort covers på låtar som blivit censurerade. Pjäsen kommer att turnera runt landet fram till den 9 december, då sista föreställningen visas i Tierp.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.