Kultur & Nöje.

2015-04-02 11:24
Vi tipsar om en tablå-tv-grej om dagen – mer hinner ni väl inte med mellan äggätande och Netflix-tittande?
Vi tipsar om en tablå-tv-grej om dagen – mer hinner ni väl inte med mellan äggätande och Netflix-tittande?

Inta tv-soffan i påsk

Påsk är en sådan där mellanhögtid. Inte lika stressig som julen eller vild som midsommar, men fylld av mer traditioner än exempelvis nationaldagen. När maten är uppäten och barnen hittat äggen finns det förhoppningsvis lite tid över för att sjunka ner i tv-soffan. Här är våra bästa tips för påskhelgen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

LA Shrinks

SVT1: torsdag 2 april 22.45

Det går tydligen att göra dokusåpor av allt. I morgon kväll är det premiär för LA Shrinks som handlar om terapeuters liv, tankar och arbete i Los Angeles. Här finns Venus Nicolino som hjälper par som har sexproblem och måste ta hand om sina fyra vilda söner när maken reser iväg i affärer. På en annan mottagning arbetar Gregory Carson med en klient som har problem med vredesutbrott. Själv funderar han på hur hans homofobiske far ska reagera när han gifter sig med sin pojkvän. Döm själva om det känns som en etisk dokusåpa. Kittlande är det i alla fall.

LA Shrinks.
LA Shrinks.

Blood Diamond

TV4: Fredag 3 april 22.40

I grunden en klassisk skattjaktsaction, som utspelar sig i Inbördeskrigets Sierra Leone 1999. Före detta legosoldaten Danny Archer (Leonardo DiCaprio) och fattiga fiskaren Solomon Vandy (Djimon Hounsou) förenas motvilligt i jakten på en ovärderlig diamant. Archer arbetar för den korrupta gruvbolagsdirektören Rudolph van de Kaap men när han får höra om diamanten bestämmer han sig för att hitta den så att han kan göra sig själv ekonomiskt oberoende och emigrera från Afrika för gott. Allt kunde ha urartat i action á la Indiana Jones om det inte vore för det utmärkta skådespeleriet av Hounsou och DiCaprio. Båda Oscarsnominerades för sina roller.

Blood diamond.
Blood diamond.

Billie Holiday – en sensation

SVT2: lördag 4 april 19.00

På tisdag skulle jazzlegendaren Bille Holiday fyllt 100 år. Det uppmärksammar SVT genom att visa nyproducerade dokumentären Billie Holiday – en sensation. Enligt kanalen tränger filmen igenom ryktena och myterna och finner en stark människa som var så mycket mer än bara ett offer för segregation och droger. Artister som stod Holiday nära medverkar och mycket av filmmaterialet har sällan visats tidigare. Dokumentären är tyskproducerad, något som vanligtvis borgar för kvalitet och noggrannhet.

Billie Holiday – en sensation.
Billie Holiday – en sensation.

Foodies – The Culinary Jetset

SVT2: söndag 5 april 21.00

Att äta och att äta rätt har blivit en form av maktutövande i sig självt. I svenska dokumentären Foodies – The Culinary Jetset porträtteras fem av världens mest högprofilerade matbloggare. De ingår i vad som utvecklats till en slags subkultur kring ”haute cuisine”, den högsta formen av matlagning. Målet är att äta på de bästa restaurangerna jorden runt och de spenderar enorma summor pengar under sina turnéer. Att avverka upp till 15 lyxkrogar på en vecka är inget ovanligt. En film att drömma till om påskbordet kändes lite mediokert och trist i år.

Foodies – The Culinary Jetset.
Foodies – The Culinary Jetset.

Final i Bästa bonden

TV4: måndag 6 april 20.00

Ikväll går sista delen av Bästa bonden och bara tre bönder är kvar i tävlingen. En av dem kommer att vinna både ära och en prissumma på en kvarts miljon kronor. Nu tävlar alla individuellt och det kommer att göra upp i grenar som traktorrally och grishage, påhejade av programledaren Gunde Svan. Rekommenderas särskilt för alla som hade velat lämna stan i påsk men av någon anledning inte kom iväg.

Bästa bonden.
Bästa bonden.