Hoppa till innehållet

Bokrecension

Insiktsfullt om rädslan för att dö

”Vanessas liv – som är väldigt likt Erica Jongs eget – känns stundvis som en ursäkt för att föra vidare författarens egna resonemang och idéer”, skriver Ida Therén.
”Vanessas liv – som är väldigt likt Erica Jongs eget – känns stundvis som en ursäkt för att föra vidare författarens egna resonemang och idéer”, skriver Ida Therén. Bild: Bild: Karin Grip/Svd/TT

Dagens ETC.

”Kan en kvinna skriva om sex och ändå bli tagen på allvar som författare?” Det undrade jag under frågestunden, när jag såg När Erica Jong på ett bibliotek i USA förra året i samband med släppet av hennes nya roman Rädd att dö. Det var en referens till diskussionen hon själv hade med Anaïs Nin i ett liknande samtal, för 50 år sedan. Svaret löd: ”Nej, men jag ville förändra det.”

Erica Jongs debut Rädd att flyga väckte sensation med sina explicita beskrivningar av kvinnlig sexualitet och snack om ”det knapplösa knullet” – sex med främlingar. Nu återkommer debutens huvudperson Isadora Wing som väninna – och källa till roliga kvickheter – i Jongs nionde roman Rädd att dö. Där skriver huvudpersonen Vanessa Wonderman om Isadora:

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00