Kultur & Nöje.

2020-11-21 11:40
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Indierock, pangpang och Angered – veckans kulturtips

Veckans kulturtips från ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Blommig indierock

Musik

Foto: Dirty Hit

I en intervju med The Guardian beklagar sig Beatrice Laus över sitt artistnamn, som hon fastnat med efter att ha haft det som ett oseriöst smeknamn på sociala medier: "Jag har en jättelång lista över coola bandnamn som skulle se grymma ut på en t-shirt.... And I’m fucking Beabadoobee". Artistnamnet står dock inte i vägen för Laus att riffa fram finfin indierock. I och med nya skivan "Fake It Flowers" har Beabadoobee blivit lite av ett internetfenomen, med fan­videos på YouTube och enorma mängder spelningar på Spotify. Anmärkningsvärt kanske eftersom musiken är starkt influerad av 90-talsband som Dinosaur Jr, Sonic Youth och Hole. En påminnelse om att kultur går i cykler. Det går också bra att strunta i analysen och bara lyssna på musiken, den rockar nämligen fett.

Pangpang mot slaveriet

Serie

Foto: HBO

Det är USA, slutet av 1850-talet, slaveriet är ännu lag. Genom den unge slavpojken Onions ögon får vi följa en blodig upptakt till ett ännu blodigare inbördeskrig. Den påhittade pojken, spelad av Joshua Caleb Johnson, ingår i ett luggslitet gäng stridande abolitionister under ledning av John Brown (Ethan Hawke), som funnits på riktigt. Serien ”The good lord bird” utgår från sanningen men tar sig vissa friheter med historien för att berätta om början på slutet för den amerikanska handeln med svarta människor. Hela säsong ett ute nu på HBO.

Angered och världen

Bok

Foto: Modernista

"Zwischenstadt", mellanstad, är en benämning som stadsplanerare ibland använder för att beskriva ett stadsrum på gränsen mellan stad och landsbygd. En sådan plats är Angered i norra Göteborg. Angered bebyggdes i samband med miljon­programmet på 60- och tidigt 70-tal. Hit flyttade framför allt människor som skulle jobba på något av stadens industriföretag. En förort byggd för arbetarklassen. Då: en utopi i centrum av välfärdsbygget. Nu: en marginaliserad plats i periferin. I boken "Den fjärde urbana revolutionen" utforskar Lars Raattamaa Angereds plats i historien och i världen. Raattamaa intresserar sig för stadsbyggnadshistoria, för socialism och för det gemensammas värde.

PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC

Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.