Kultur & Nöje.

2014-01-30 14:48
Det samiska temat är genomgående. Bland annat syns det i dansföreställningen Tao där en kinesisk koreograf har samarbetat med samiska musiker.   Bild: Fan Xi
Det samiska temat är genomgående. Bland annat syns det i dansföreställningen Tao där en kinesisk koreograf har samarbetat med samiska musiker. 

I helgen blir Umeå ny kulturhuvudstad

Eld och is. Så invigs kulturhuvudstadsåret i Umeå i helgen och samerna och den samiska kulturen används som dragplåster. 
   – Vi får ta chansen att synas när vi bjuds in, säger Eva Conradzon i Umeå same­förening.

Samerna spelade en huvudroll redan när Umeå ansökte om att få bli kulturhuvudstad hos EU 2005. Lund sökte också. Men Umeå tog hem den svenska kampen, bland annat på grund av att EU gillade kopplingen till den europeiska urbefolkningen.

– Vi förstår att huvudarrangörerna för kulturhuvudstadsåret vill rida på vår kultur. Och vi får se det som en chans att ta plats. Har vi väl släppts fram kan vi ju inte tvingas tillbaka när kulturhuvudstadsåret är över, säger Eva Conradzon.

Hon tycker att samerna har fått inflytande över programmet, framför allt genom Umeå sameförening. Hela kulturhuvudstadsåret har till exempel hängts upp på de åtta samiska årstiderna, där den första inleds idag den 30 januari. Under invigningshelgen förvandlas Rådhustorget till en samtida och futuristisk samisk plats och det finns samiska artister i invigningsceremonin på Umeälven.

När Dagens ETC pratar med Eva Conradzon står hon och packar upp ett annat viktigt samiskt inslag i kulturhuvudstadsåret.

– Ett projekt om samernas livsrum och markanvändningen i Norrland. Hur samerna har påverkats av koloniseringen, vattenkraften, skogsbruket och gruvdriften, säger hon.

”Obehagligt med plusgrader”

Vägen fram till invigningen i morgon har varit lång och inte alltid spikrak. Inte minst var det milda vintervädret före jul en riktig nagelbitare för arrangörerna.

– Det var riktigt obehagligt med plusgrader och regn. Men nu ligger isen på älven och den ska vara 40 centimeter tjock, säger Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för kulturhuvudstadsåret.

Det är viktigt eftersom isen ska förvandlas till arena för 2 000 åskådare under själva invigningsceremonin på lördag.  Regissören Sven Sören Beyer och hans Phase 7-team ska iscensätta en ljusshow där snön ska brinna. Och det årliga evenemanget Vinterstaden har koncentrerats till invigningshelgen då centrala Umeå fylls med snöskulpturer när internationella konstnärer skapar verk utifrån sin relation till snö.

Allt som allt har kulturhuvudstadsåret en budget på 345 miljoner kronor. Frågan är hur den här jättesatsningen kommer att märkas för Umeborna och alla andra som åker dit.

– Redan nu har det betytt jättemycket. Under de åren av förberedelser har kulturfrågan blivit framträdande och kultursektorns röst hörs mycket högre än annars. I Umeå läggs i dag 70 procent mer pengar på kulturen än i andra städer och när medborgarna har varit med om det vet de vad som kan göras om det bara finns pengar, säger Fredrik Lindegren.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Kulturhuvudstadsåret

Skapades 1983 av den grekiska kulturminister Melina Mercouri.

Först ut var Aten.

1998 var Stockholm kulturhuvudstad.

Syftet är att öka det kulturella utbytet i Europa, att visa upp den kulturella rikedomen inom EU och att bidra till att Europas medborgare får ökad kunskap om varandra.