Sexspalt.

2017-08-08 18:00

Hur kan jag slappna av vid oralsex?

"Se det som en tanke, inte en sanning" säger sexologen Karina Bäckström.

Fråga: Jag är en kvinna på 40 år och jag har ett problem – jag kan aldrig slappna av vid oralsex. Jag är alltid rädd att jag ska uppfattas som ofräsch även om jag är nyduschad. Min man har flera gånger försäkrat mig om att jag absolut inte är ofräsch men i situationen kan jag ändå inte slappna av. Vad ska jag göra?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Svar:  Tyvärr har vi blivit matade med bilder av att våra kön är ofräscha och att de inte får lukta eller smaka någonting. Företag som säljer trosskydd, underlivsdeodoranter och liknande spelar i reklamen på vår osäkerhet genom att betona vikten av att vara ”fräsch”.

På grund av detta är det inte ovanligt att personer med snippa känner sig spända vid till exempel oralsex, vilket är synd eftersom det är ett utmärkt sätt att minska det så kallade orgasmglappet­ (det faktum att kvinnor får betydligt färre orgasmer än män vid heterosex. Lesbiska kvinnor får å andra sidan fler ­orgasmer än hetero­kvinnor).

Oavsett hur mycket man tvättar sig så går det inte att komma ifrån att alla underliv, oavsett vilket kön bäraren har, har en doft och en smak. En viktig del i att träna sig att bli mer avslappnad kring sitt underliv är att påminna sig om och träna sig att ­acceptera detta.

Din osäkerhet kring att vara ofräsch liknar andra typer av orostankar som vi människor kan fastna i och man kan därför jobba med dem på samma sätt.
Vi som sysslar med KBT brukar prata om att man gärna vill få försäkran från andra att oron inte stämmer. Det känns ofta bra för stunden vilket gör att man upplever det som hjälpsamt. Men som du själv beskriver så hjälper inte din mans kommentarer utan din oro kvarstår ändå. Du behöver därför hitta sätt att hantera dessa oros­tankar utan att fråga din man om vad han tycker.

Att ha målsättningen att dessa tankar inte ska komma brukar vara kontraproduktivt, det vill säga ju mer du försöker stoppa dem desto mer påträngande kan de bli. Jag brukar i stället ge rådet att jobba med acceptansövningar samt att träna sig att skifta och hålla sitt fokus.
Acceptera att du får tankar om att vara ofräsch men låt inte dessa styra eller ta över. Fokusera inte på tanken utan se det som en tanke, inte en sanning, och flytta sedan fokus tillbaka till sexet.
Till en början kan det vara svårt att bara fokusera på det ni gör tillsammans och det kan vara bra att använda en sexfantasi för att lättare komma tillbaka till lusten och sexet.

Vill du läsa mer så kan du söka på ACT och mindfulness.