Kultur & Nöje.

2017-11-09 17:30
Hans Rosling använde vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt.  Bild: Gapminder
Hans Rosling använde vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. 

Hur Hans lärde sig förstå världen

Professorn och folkbildaren Hans Rosling blev känd för en hel värld för sitt pedagogiska sätt att förklara världen. Under sitt sista år i livet hann han påbörja sin självbiografi som nu skrivits klart av journalisten Fanny Härgestam.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Självbiografin ”Hur jag lärde mig förstå världen” släpps i dag på förlaget Natur & Kultur. I den berättar Hans Rosling för första gången sin personliga historia om hur en ung man från enkla omständigheter kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Att mista sitt barn

När Hans Rosling fick beskedet att han hade bukspottkörtelcancer, februari 2016, fick han bråttom att skriva böcker. Under sitt sista levnadsår hann han påbörja två böcker – dels boken ”Factfulness”, som handlar om varför människor har svårt att förstå världen och vad som kan göras åt det. Den kommer ut våren 2018 och är skriven av Hans Rosling och medgrundarna till stiftelsen Gapminder, sonen Ola Rosling och sonhustrun Anna Rosling Rönnlund.

Men också självbiografin som är en mer personlig berättelse om hans liv. Där beskriver han bland annat de svåra beslut han tvingades fatta som ung läkare på sjukhuset i Mocambique på 1970-talet, hur han sett mödrar mista sina barn – vilket han och hustrun Agneta själva upplevt – och hur arbetet i låginkomstländer stundtals gjort honom vansinnig av frustration. Journalisten Fanny Härgestam är medförfattare till boken.

– Jag blev lite nervös när jag fick frågan från förlaget för jag hade ingen personlig relation till Hans och jag visste att han var väldigt sjuk. Samtidigt blev jag otroligt glad och tacksam, säger hon till Dagens ETC.

Glad och livlig

Med Hans Roslings texter som grund har hon gjort kompletterande intervjuer med honom och hans närstående för att färdigställa boken. Förutom dagliga intervjuer över telefon hann de även träffas en gång i hans hem i Uppsala.

– Han var ungefär som man ser honom på tv – en väldigt livlig och glad person! Pedagogen och entusiasten i honom väcktes till liv när vi pratade trots hans sjukdom. Vi skrattade mycket under våra samtal och jag fick en snabbkurs i global utveckling.

Hans Rosling

Hans Rosling arbetade i över 30 år med global hälsa, som läkare, föreläsare och professor på Karolinska institutet. Han blev framför allt känd för sitt arbete med stiftelsen Gapminder och för sitt folkbildande arbete om global hälsa. Hans Rosling avled i februari i år i sviterna av cancer i bukspottkörteln. Han blev 68 år gammal.