Kultur & Nöje.

2020-02-12 08:11
 • Olle Johansson (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande. Bild: Pontus Stenberg/TT
  Olle Johansson (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.
 • Ellika Kyndel, museipedagog och projektledare för utställningen. Bild: Privat
  Ellika Kyndel, museipedagog och projektledare för utställningen.
 • Flygtävling på Kungsängens flygplats 1937.
  Flygtävling på Kungsängens flygplats 1937.
 • Norrköping stadsmuseum. Bild: Harri Blomberg
  Norrköping stadsmuseum.
Puffetikett
Dagens ETC

Hot mot museum efter SD:s polisanmälan – tvingades hålla stängt

Under lördagen höll Norrköpings stadsmuseum stängt efter oroligheter i kölvattnet av att SD polisanmält en utställning om nazismens historia.

– Det är en farlig utveckling, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Olle Johansson (S) till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Utställningen ”Medlöperi och motstånd – nazismen i Norrköping då och nu” har fått mycket uppmärksamhet efter att Darko Mamkovic, Sverigedemokraternas ordförande i Norrköping, anmält den till polisen. Mamkovic hävdar att det handlar om ”ren smutskastning” och kallar utställningen för ”Socialdemokraternas propagandamaskineri”.

Olle Johansson (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande, har svårt att ta kritiken på allvar:

– Det är bara löjligt. Det är så befängt att tänka tanken att vi för två år sedan skulle ta ett beslut om att göra en utställning om nazismen som en del i vår politiska agenda i en valkampanj mot SD, säger han.

Tvingades stänga

Norrköpings stadsmuseum har fått utstå näthot som direkt går att koppla till utställningen. Dessutom har en väska med antisemitiskt innehåll placerats utanför ingången. Under lördagen tvingades museet hålla stängt eftersom de inte fick tag på någon väktare och därför inte kunde se till att säkerheten för de anställda och besökarna tryggades.

Ellika Kyndel, museipedagog och projektledare för utställningen, vill ändå inte säga att det existerar en hotbild mot museet.

– Däremot har vi fått besök av både NMR och SD, så kan man säga. Vissa av dem har markerat och uppträtt opassande. Vi har ingen hotbild mot oss, men utan väktare ville vi inte ha öppet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

På vilket sätt uppträdde de opassande?

– Det vill jag inte gå in på nu.

Klotterväggen upprörde

Vad var det då som upprörde Sverigedemokraterna så att det togs ett beslut om polisanmälan? Enligt Ellika Kyndel handlade det om en vanlig tidningsartikel som satt uppsatt på väggen. Hon berättar att det finns en typ av ”klottervägg” i utställningen där museet visar hur medierna skildrat ämnet nazism från 1980-talet fram till idag. En av de tidningsartiklar som satt på väggen kommer från Folkbladet 2018.

– Den handlar om en medlem som uteslöts ur Sverige­demokraterna för att hon hade uttalat sig på nazistiska sajter. Nedanför på samma tidnings­sida är det en liten bild på själva partistyrelsen i Norrköping. Men det var ju någonting som Folkbladet publicerade.

Kommunjuristen rådde Norrköpings museum att ta bort artikeln eftersom personer i partistyrelsen figurerar på bilden.

– Vi tog ner den tills vidare, men vi säger inte att vi inte ska hänga upp den igen. Vi tog inte ner den för att vi är rädda för SD utan det handlar om det rent juridiska. Vi är ett kommunalt museum, säger Ellika Kyndel.

Förväntat sig reaktioner

Ellika Kyndel berättar att de hade förväntat sig reaktioner från NMR och SD.

– Men att det skulle bli på det här sättet och på grund av en liten artikel hade vi kanske inte räknat med. Nu vill vi fortsätta vårt arbete med utställningen. Det viktiga är att ha samtal med skolungdomar och SFI-grupper omkring vår tid och den värld vi vill ha.    

Olle Johansson är bekymrad över att politiker lägger sig i ­kulturen på det här sättet.

– Det är väldigt tråkigt. Det visar också att vi verkligen måste värna vår demokrati och vara tydliga med att vi har fria institutioner som vi politiskt inte ska vara inne och peta i. Det här naggandet i kanten där man vill påverka någonting tycker jag är en farlig utveckling, säger han.

Andra tillfällen där SD försökt stoppa kultur:

Menskonst i tunnelbanan. Våren 2018 blev Sverigedemokraternas vice gruppledare i Stockholms län, Per Carlberg, upprörd över den menskonst i form av Liv Strömquists konstverk ”The night garden”, som visades i tunnelbanan. Han ville ersätta den med 1700-talskonst.

Sölvesborgs konst. I september 2019 röstade SD i Sölvesborg tillsammans med M och KD i genom ett förslag om att kommunen ska undvika ”utmanande samtidskonst”. De vill i stället köpa in konst som ”tilltalar det stora flertalet medborgare”.

Hbtq-samtal. I oktober 2019 försökte Steven Jörsäter, ledamot för SD i Täbys kommunfullmäktige, stoppa ett författarsamtal med Augustprisbelönade Moa-Lina Croall på Täby bibliotek eftersom ­samtalet skulle handla om hbtq-frågor. Jörsäter menade att ­biblioteken skulle vara centra för ”sann kultur”.