Sexspalt.

2017-06-27 18:00

Hon vill inte ha sex när andra ser på

”Vad ska jag göra? Jag kan inte släppa tanken på detta?” Sexolog Karina Bäckström svarar.

Fråga: Hej, jag är en man på 46 år. I ett tidigare förhållande hade jag vid flera tillfällen sex med min tjej medan andra tittade på. Detta tände mig något oerhört. Min ­dåvarande var drivande i detta och vi hade det som gemensamt intresse, men inte så mycket mer tyvärr.

Nu är jag gift med en annan kvinna och vi har det väldigt bra på alla plan. Men jag skulle så gärna vilja uppleva detta igen. När jag för det på tal säger hon att det är inget hon tänder på och så byter hon ämne.

Till saken hör att hon inte är helt bekväm med sin kropp, och hon har vid något tillfälle sagt att hon inte skulle kunna slappna av om andra ser henne. Vad ska jag göra? Jag kan inte släppa tanken på detta?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Svar: Det kan så klart kännas tråkigt om man har preferenser och intressen som ens partner inte delar. Samtidigt är det viktigt att vara lyhörd och respektera vad den andre vill och inte vill. Det är vanligt att ha olika uppfattning om vad som är lustfyllt och vad man vill leva ut.

Om din partner inte tänder på att andra ser på är det nog något du får släppa. I alla fall när det kommer till att leva ut det i verkligheten. Du behöver inte släppa tankarna på sex med åskådare men det verkar som att du får ha det som just tankar, det vill säga en sexuell fantasi. Går det kanske att lyfta in dessa fantasier i ert gemensamma sexliv på ett sätt som funkar för er båda? Ni skulle till exempel kunna fantisera tillsammans eller rollspela om det känns okej för er. 

Det är synd att din partner inte trivs med sin kropp men det verkar inte vara huvudorsaken till att hon inte vill ha åskådare. När jag läser ditt mejl tar jag fasta på att hon säger att hon inte tänder på detta, och jag tänker att det får styra vad ni ska göra eller inte göra tillsammans. Det kan förstås kännas frustrerande när det är något du verkligen vill, men det är inte okej att pressa fram sexuella handlingar hos någon annan. I många andra diskussioner i en relation får någon ge med sig, till exempel när det gäller val av bostad eller färg på soffan. Men när det kommer till hur man har sex är det en annan sak. Ingen ska behöva ha sex de inte vill.

Vissa par med väldigt olika preferenser kring sex kommer överens om att leva ut delar av sin sexualitet med andra än sin partner. Det viktiga är då att ingen känner sig pressad att gå med på något som den egentligen inte vill utan att alla inblandade parter är överens och samtyckande till arrangemanget.