Kultur & Nöje.

2016-12-05 16:32
Med sitt Facebook-upprop #jagärhär har Mina Dennert skapat en folkrörelse på nätet.  Bild: Privat
Med sitt Facebook-upprop #jagärhär har Mina Dennert skapat en folkrörelse på nätet.

Hon startade en internetarmé mot hatet

Utan att riktigt veta om det skapade Mina Dennert en folkrörelse på nätet med sitt upprop #jagärhär. Efter att ha ledsnat på hatet på skapade hon en grupp och en hashtag med uppmaningen att göra sin röst hörd. Nu har över 30 000 personer gått med.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Överallt på Facebook kan man se hashtaggen #jagärhär nu för tiden. Ofta i kommentarsfält till artiklar om flyktingar eller andra politiskt laddade frågor. Mina Dennert har är skaparen bakom en internetarmé av kommentatorer, som uppmärksammar varandra på diskussioner de upplever som fyllda av hat. Sedan går de in och debatterar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Meningen med gruppen är att förändra tonen i samhällsdebatten. Jag tror att folk har fattat att det är allvar nu. Efter Trump och Brexit har de sett att hatet inte kan stå obesvarat, säger Mina Dennert.

De senaste veckorna har intresseanmälningarna till gruppen ökat lavinartat och enligt Dennert ökar den med tusentals personer om dagen. Varje medlem måste bli godkänd av gruppens administratörer.

– Folk har vaknat upp och känner att de måste göra någonting och det här är ett ganska lätt sätt att göra något på. Men det är också människor som annars inte kommenterat på nätet för att de känt sig oroliga för vad som ska hända, då kanske man behöver gå ihop och öva upp sig lite, fortsätter Mina Dennert. 

Efter Donald Trumps seger i presidentvalet har det kommit en diskussion om att vi måste lyssna på de missnöjda rösterna som driver fram populistiska kandidater, vad tycker du om det?

– Jag tycker att vi knappt har gjort något annat än att lyssna på dem. Vi gör inget annat än att prata om problemen i samhället, ofta problem som inte ens finns. Så jag tänker precis tvärt om: att vi ska lyssna på människor som inte är missnöjda. Vi har lyssnat jättemycket på de som inte har någon lösning och bara vill klaga och vad säger de? Allt går åt helvete och det är flyktingarna och feministernas fel. Vi behöver konstruktiva idéer och konkreta lösningar. Nu är det dags att lyssna på några andra.

Just nu pågår ett arbete med att utvärdera gruppen och se hur man tar engagemanget vidare. Mina Dennert berättar att hon funderar ut en plan men att inget är klart än.

– Det är möjligt att vi inte ens behöver gruppen i framtiden för att vi har satt en boll i rullning.

Hur stor potential har det här uppropet?

– Jag tror att vi kan bli hur många som helst! Frågan är bara hur vi ska göra med formen. Jag hoppas inte att det blir som "Jag är Jason" som bara försvann helt plötsligt. Men jag är egentligen inte så orolig, jag tror att när man väl har börjat säga ifrån så växer något inom en. När man har övat upp sitt civilkurage är det nog svårt att gå tillbaka.

Minas tips för att hantera hatet på nätet

Försäkra dig om att du har förstått vad den andra har sagt. Innan man svarar kanske man ska fråga om man har förstått det hela rätt. Ibland läser man snabbt eller drar förhastade slutsatser.

Informera och upplys andra om vägar till korrekt information när du ser något som du vet inte stämmer.

Anmäl mer. När du ser hat så acceptera det inte utan anmäl det. Tänk också på att om någon delar något på din vägg så är du indirekt ansvarig för att det sprids också, så radera det du inte står för.