Kultur & Nöje.

2016-09-21 15:00
”Många människor gör nästan precis vad som helst för att inte visa hur fattiga de är. Man berättar inte ens för sina närmaste anhöriga om hur fattig man är, att man inte har pengar till mat till exempel. Att vara fattig är nämligen att vara misslyckad” Bild: Jörgen Lund
”Många människor gör nästan precis vad som helst för att inte visa hur fattiga de är. Man berättar inte ens för sina närmaste anhöriga om hur fattig man är, att man inte har pengar till mat till exempel. Att vara fattig är nämligen att vara misslyckad”

Hon skildrar fallet ner i fattigfällan

Författaren och journalisten Charlotta von Zweigbergk har skrivit en djupt gripande skildring av den nya fattigdomen, samt ett angrepp mot ett socialt skyddsnät som inte längre håller måttet. I Fattigfällan får vi möta den verkliga personen Beata, som efter en långtidssjukskrivning faller rakt igenom trygghetssystemen.

Dagens ETC har träffat författaren.

Vi svenskar vill gärna tro att om olyckan är framme, hela tillvaron rämnar och alla former av inkomster uteblir, så finns i alla fall socialtjänsten, ett yttersta skyddsnät som åtminstone garanterar att en slipper svälta och kan betala hyran i tid. Men bokens Beata får själv uppleva hur verkligheten inte stämmer överens med hur många vill se på det svenska trygghetssystemet. Huvudpersonen är en av allt fler fattiga svenskar som helt saknar annan möjlighet till försörjning och som trots det nekas ekonomiskt stöd. Ofta till följd av ett godtyckligt och extremt snårigt regelverk, samt socialsekreterare som tycks oförmögna till medmänsklighet och förståelse.

Beata finns på riktigt, men heter egentligen något annat. Innan hon blev långtidssjukskriven och utförsäkrad var hon en framgångsrik egenföretagare med en avundsvärd karriär.

Charlotta von Zweigbergk blev tillfrågad av Ordfront förlag att skriva berättelsen om hennes fall.

– Jag visste redan vem Beata var, hon är en gammal bekant till mig. Och jag har själv varit långtidssjukskriven tidigare, så jag vet en del om hur det kan vara, säger hon över en fika inne på Cityterminalen i Stockholm.

Fattigfällan tecknar Beatas personliga historia och kamp mot myndighetshandläggare i skönlitterär form. Charlotta von Zweigbergk har dock ändrat samtliga namn, strukit Beatas yrkestitel och sjukdom, samt bytt ut platser och mindre detaljer ur berättandet. Allt för att Beata velat förbli anonym.

– Det var jätteviktigt för henne att få vara anonym. Hon ville inte träda fram med tanke på sina anhöriga samt skammen det innebär att vara fattig i dagens Sverige. Men jag tycker även att det är viktigt för berättelsen som sådan. Det intressanta är inte hennes sjukdom, om hon är utbränd, om hon har MS eller ryggproblem. Det intressanta är att hon är allmän. Att detta kunde ha hänt vem som helst, säger Charlotta von Zweigbergk.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Tillåts att falla

Att det blev just ett skönlitterärt berättande, i stället för ett tungt faktaredovisande, har att göra med att Charlotte von Zweigbergk ville lägga fokus på Beatas upplevelser kring det helvete hon genomlidit.

– Det har skrivit massor av fakta kring arbetslösa och sjuka, men det saknades en sådan här historia med någon som berättar inifrån om hur det verkligen känns. Det här är en bok som berättar om hur det känns, hur det upplevs, hur reglerna de facto drabbar den fattige, säger hon.

Och boken Charlotta von Zweigbergk skrivit är känslomässigt drabbande från första till sista sidan.

– Det här är det värsta jag någonsin skrivit och jag har ändå skrivit ganska mycket i mina dagar. Man blir både ledsen och förbannad på att det får fortgå. Jag tror att en skönlitterär berättelse också är lättare att ta till sig. Den går in djupare på många sätt, säger Charlotta von Zweigbergk.

Ett av de ämnen som återkommande behandlas i Fattigfällan är att sjuka och utblottade människor som Beata tillåts att falla fritt. Att samhället inte griper in för att hjälpa och att hon därför blir skuldsatt upp över öronen. Beata tvingas till såväl sms-lån som till privata lån av vänner och bekanta, enbart för att inte bli vräkt från sin hyreslägenhet eller svälta ihjäl.

– Väldigt många människor tror att så här kan det väl inte vara. Väldigt många tror att, ja, men det är väl klart att vi har ett socialt skyddsnät i Sverige. Det är klart att om du blir sjuk och utförsäkrad, så i värsta fall får du socialbidrag att leva på. Det får du väl åtminstone! säger Charlotta von Zweigbergk.

Läs vidare på nästa sida: Anses som misslyckad

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Charlotta von Zweigbergk

Journalist och författare. Hon har varit verksam som frilansjournalist inom både fack- och veckopress och har haft egen spalt i såväl DN som Aftonbladet.

Charlotta von Zweigbergk har skrivit flera romaner och livsstilsbetonade fackböcker. Fattigfällan är hennes elfte bok.

Hon bor omväxlande på Gotland och i Stockholm, är född 1960 och har tre barn.