Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Hon skildrar fallet ner i fattigfällan

”Många människor gör nästan precis vad som helst för att inte visa hur fattiga de är. Man berättar inte ens för sina närmaste anhöriga om hur fattig man är, att man inte har pengar till mat till exempel. Att vara fattig är nämligen att vara misslyckad”
”Många människor gör nästan precis vad som helst för att inte visa hur fattiga de är. Man berättar inte ens för sina närmaste anhöriga om hur fattig man är, att man inte har pengar till mat till exempel. Att vara fattig är nämligen att vara misslyckad” Bild: Bild: Jörgen Lund

Dagens ETC.

Författaren och journalisten Charlotta von Zweigbergk har skrivit en djupt gripande skildring av den nya fattigdomen, samt ett angrepp mot ett socialt skyddsnät som inte längre håller måttet. I Fattigfällan får vi möta den verkliga personen Beata, som efter en långtidssjukskrivning faller rakt igenom trygghetssystemen. Dagens ETC har träffat författaren.

Vi svenskar vill gärna tro att om olyckan är framme, hela tillvaron rämnar och alla former av inkomster uteblir, så finns i alla fall socialtjänsten, ett yttersta skyddsnät som åtminstone garanterar att en slipper svälta och kan betala hyran i tid. Men bokens Beata får själv uppleva hur verkligheten inte stämmer överens med hur många vill se på det svenska trygghetssystemet. Huvudpersonen är en av allt fler fattiga svenskar som helt saknar annan möjlighet till försörjning och som trots det nekas ekonomiskt stöd. Ofta till följd av ett godtyckligt och extremt snårigt regelverk, samt socialsekreterare som tycks oförmögna till medmänsklighet och förståelse.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

00:00 / 00:00